У Новој Вароши на социјали сваки осми!

На евиденцији Цента 1,990 корисника: Нова Варош

На евиденцији Цента 1,990 корисника: Нова Варош

 

Тешка економска ситуација, висока стопа незапослености, све већи број старих и оболелих, условили су да готово сваки осми становник општине Нова Варош прима неки од видова материјалне социјалне помоћи и користи услуге из области породично-правне заштите. На евиденцији општинског Центра за социјални рад лане се нашло укупо 1.990 корисника, што је за стотинак више у односу на претходну годину.

Према подацима локалног ЦСР, број корисника се у протеклих десетак година константно увећава и то у готово свим категоријама и старосним групама, а прогнозе су да ће се благи негативан тренд наставити и током 2019. јер је све више захтева грађана за остваривање права на новчану социјалну пдршку, надокнаду за додатак и негу другог лица, различите ванредне помоћи и слично. Само током јануара ове године пристигло је преко 200 захтева само у категорији једнократне помоћи.


Повећава се број корисника помоћи: Директорка ЦСР Јелена Лековић

У овој установи напомињу да је повећање броја корисника Центра, као и социјално угрожених, рефлексија бројних проблема у локалној заједници, међу којима доминирају пад животног стандарда, и даље висок проценат незапослених, као и старих лица, значајан број особа без здравственог осигурања, људи оболелих од најтежих болести, диспропорција односа умрлих и рођених, још увек недовољно развијених услуга социјалне заштите усмерене на побољшање квалитета живота инвалидних лица...

-Кроз реализацију различитих програма и видова подршке покушавамо да олакшамо живот наших грађана, посебно најугроженијих категорија. Трудимо се да удовољимо њиховим оправданим захтевима за помоћ, а нарочито да им приближимо права и услуге. Социјална слика у нововарошком крају јесте неповољна, али је, за разлику од неког ранијег периода, сада знатно реалнија. Пре свега захваљујући примени одлука које су прецизирале сва права и услуге. И кроз појачан теренски рад наших служби су особе тешког материјалног статуса односно лица у дисфункционалним породицама постал видљивији. Успели смо да у систем социјалне заштите укључимо лица која су заиста економски угрожена или из неког другог разлога маргинализована – каже за “Варошке новине” директорка локалног Центра за социјални рад Јелена Лековић. Она додаје да су у овој установи током прошле године акценат ставили на смештај лица у старачке домове.

–У неком претходном периоду у домове смо годишње у просеку збрињавали по двоје-троје лица, а лане чак њих петнаестак. Потребе у овом сегменту су све веће, а капацитети ограничени – наглашава Лековић и истиче да у ЦСР проширују лепезу услуга како би што адекватније изашли у сусрет корисницима.

Тако је од лане уведена нова услуга – саветодавно-терапијска за којом се указала потреба због појачане превенције у борби против малолетничке делинквенције и насиља у породици. Услугу је користило 13 лица, од којих је шесторо деце и седморо одраслих. Области заштите обухватају заштиту деце из породица са поремећеним односима, превентивни рад са децом која испољавају неприлично понашање, сарадњу са релевантним инситуцијама, промену образаца понашања родитеља, спречавање радног ангажовања деце, заштиту малишана у стању социјалне потребе и слично.

У центру неповољну социјалну слику покушавају да поправе како давањима из Републике, тако и из општинског буџета кроз новчану и подршку другим програмима и финансирање услуга попут помоћи у кући старим лицима. Кроз овај програм 36 корисника (већим делом са сеоског подручја) добијају негу од стране шест лиценцираних геронтодомаћица.

У извештају ЦСР стоји да је током прошле године 135 породица (или 276 лица) користило новчану социјалну помоћ која се исплаћује из републичке касе. Право на додатак за помоћ и негу другог лица остварило је укупно 167 носиоца права. У центру напомињу да су током 2018.у благом порасту били и захтеви за једнократну новчану помоћ која се исплаћује из буџета Општине Нова Варош.

-Позитивно су решена 1.082 таква захтева. По овом основу једном или више пута (највише четири) новчану помоћ користило је 1.151 лице. Помоћ је била опредељена за куповину огрева, основних животних намирница, набавку уџбеника, подршку ђачким екскирзијама, санацију појединих стамбених јединица, погребне као и трошкове интернатског смештаја – кажу у Центру уз подсећање да је за ове намене из општинске касе лане издвојено око 7,3 милиона динара – око пола милиона динара више него у 2017. Помагало се и самохраним незапосленим родитељима, у укупном износу од 1,7 милиона динара, док је са 950.000 динара финансиран десетодневни боравак првака на црногорском приморју.

Иначе, старосна структура корисника материјалне помоћи и породично-правне заштите углавном се не мења већ годинама уназад. На евиденцији су најбројнија одрасла лица, следе стари, а потом деца млађа од 12 година. Нешто више регистрованих корисника је на сеоском подручју (око 52 одсто), као и припадница женског пола. Када је дечја популација у питању, на листи корисника је евиденторано њих око 350, од којих је 86 материјално угрожених.На списку ЦСР је и укпно 219 инвалидних лица, од којих је готово њих половина са вишеструким хендикепом. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.