Нови режим риболова на језерима у кањону Увца

Све више риболоваца: Шиповик на Увачком језеру

Све више риболоваца: Шиповик на Увачком језеру

 

На водама на територији Специјалног резервата природе „Увац“ ове године пецаће се по старим ценама и новом режиму риболова. Годишња дозвола је 5.000 динара, а рибочувари кажу да се после неколико лоших година лане повећао број риболоваца на Увачком, Златарском и Радоињском језеру и њиховим притокама.

Продаја годишњих дозвола за пецање у кањону Увца почела је 1. фебруара и осим у седишту предузећа „Резерват Увац“ у Новој Вароши она се може купити и у Сјеници и на Златибору код тамошњих удружења спортских риболоваца. „На води“ код овлашћених рибочувара могу се купити само дневне и седмодневне дозволе чија је цена као и лане хиљаду, односно две хиљаде динара.

-Спортски риболовци се полако враћају на наше воде. Лане смо продали 571 годишњу дозволу, што је читавих 90 дозвола више него у години пре, док је било дупло више риболоваца са осталим врстама дозвола. Продали смо тако 333 дневне и 82 седмодневне дозволе што се одавно не памти- каже управник рибарског подручја Резервата „Увац“ Новак Пејовић.

Низ новина је и у режиму риболова. Ради ревитализације природног мрестилишта уведена је трајна забрана риболова у Варошком заливу на почетку Златарског језера из правца Нове Вароши. Овде је забрањено забацивање удица на делу језера у дужини од 200 метара, низводно од моста на Злошници на раскрсници за Амзиће. На делу Вапе од Црвене воденице до бетонског моста на Кршцу на магистрали Сјеница-Ивањица уведено је временско ограничење, па је тако риболов забрањен од 1. јануара до 1. јуна и од 1. новембра до 31. децембра.

Новина је и да се на целом рибарском подручју уводи забрана употребе черенца, односно мреже за хватање мамаца, а нема више ни „чека“. Наиме последњим изменама режима риболова забрањено је и остављање забачених штапова на обали или објекту без присуства риболовца дуже од 15 минута.

-Уведена су и ограничења у рекреативном риболову на сома на Увачком језеру, па се он из чамца вучом (тролонгом) у будуће може пецати само у периоду између 15. јуна и 1. октобра и то на локалитетима на којима није установљена забрана риболова. У том периоду на овај начин се може пецати само радним данима у времену од 10 до 16 сати. Пет чамаца је максималан број на дневном нивоу, због чега су риболовци у обавези да претходно најаве излазак на воду - каже Пејовић.

У седишту „Резервата Увац“, радним данима од 8 до 16 сати, може се купити и Републичка дозволе за спортски риболов са којом се може пецати на свим водама у Србији које нису под специјалним режимом заштите. Цена годишње дозволе за сениоре је 7.000 динара и хљаду динара је скупља него прошле године. Ова дозвола за риболовце из категорије пензионера и старијих од 65 година кошта 3.500, а за инвалиде 600 динара. 

ДВЕ ДОЗВОЛЕ: Риболовцима који би да пецају на свим водама на територији наше општине и ове године потребне су две дозволе. Са дозволом која важи на водама ван заштићених подручја код нас се може пецати само у Бистрици на делу Потпећког језера на Лиму.

Водама у Западној Србији које нису под посебним режимом заштите газдује предузеће „Балкан еко тим“ из Пријепоља.
 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.