Драглица: Селу гради цркву на Зборишту

Црква  ће бити изграђена до маја: освештавање темеља

Црква ће бити изграђена до маја: освештавање темеља

На Зборишту са кога поглед пуца на драгличке засеоке разбацане по падинама Муртенице, освештани су темељи цркве брвнаре посвећене Светој Тројици. Цркву у завичају предака подиже Страхиња Кутлeшић, који има приватни бизнис у Италији, а помоћи ће и мештани.

Службу божју на темељима богомоље у недељу је служио ужички намесник протојереј ставрофор Милош Босић, уз саслужење више свештеника Жичке епархије. Окупило се стотинак мештана, упркос хладном времену, јаком ветру и снегу који је падао од раног јутра.

-Немој да заборавите на храм када га подигнете, нити да престанете да долазите у њега. Село јесте, на жалост, старачко. Али зато узмите за руку децу и унуке када вам дођу из града, доведи те их овде за Тројице и другим празником, причајте им да су им овде корени. Да не забораве и да се овде увек враћају, ма где год били у свету. Не смемо заборавити наше темеље – беседио је протојереј Милош Босић.

Црква се гради по пројекту архитекте Драгана Матовића из Пожеге, од природних материјала. Изнад улазне капије градиће се звоник, поред јавна чесма, а у порти просторије за економат и паљење свећа.

Изградња и уређење коштаће преко 150 хиљада евра, а уколико све буде текло према плану црква брвнара биће освећена 10. маја ове године, на дан спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.

Задужбинар Страхиња Кутлешић (45) каже да цркву гради на поклон селу, у коме је живео до поласка у основну школу.

-Радови ће бити настављени с првим лепим данима. Грађа је спемна, а брвна од борова „столаша“ склапаће се као некада на ћерт. Приводе се крају и радови на иконостасу, а иконе се сликају у Солуну. Ускоро ће стићи и звоно и кровни покривач. Уредићемо и порту и прилазни пут- каже Кутлешић.

Црква, једина у Драглици, подиже се на вису уз сеоски пут који се од магистрале на Пријеворцу пење према Грујичићима. Овде је некада кажу била капела, а крстоноше су на Тројице кретале у обилазак села.

-На жалост крстоноша одавно нема, а пре више од три деценије под теретом времена срушила се и капела која је такође била од брвана. Уместо ње подигли смо дрвени крст да опомиње мештане и подсећа путнике да је ово свето место- каже мештанин Недељко Грујичић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.