Почињу традиционални "Дани културе"

Дом културе слави 50 година успешног рада

Дом културе слави 50 година успешног рада

 

У Дому културе „Јован Томић“ од 8. фебруара до 8. марта одржаће се традиционални „Дани културе“. Фестивал се ове године организује у оквиру обележавања значајног јубилеја – пет деценија постојања и успешног рада ове установе културе

Манифестација "Дани културе " почиње у петак 8. Фебруара у 20 сати свечаном академијом поводом пет деценија рада Дома културе. Исте вечери у галеријском простору биће отворена изложба фотографија, замишљена као ретроспектива и сублимација свих значајнијих активности установе од њеног оснивања до данашњих дана. Изложбу припрема Станко Никачевић, академски сликар из Нове Вароши.

-Пригодним уметничким програмом, у извођењу групе професионалних драмских и музичких стваралаца из Београда, подсетићемо на вишедеценијски развој ове установе као лучоноше културног препорода Нове Вароши. Уједно ћемо скренути пажњу и на значај фестивала „Дани културе“, који је важан сегмент у креирању идентитета нашег града – каже за „Варошке новине“ Михрија Хаџић, директорка Дома културе “Јован Томић.

Током манифестације « Дани културе » у оквиру уметничког програма биће изведено односно приказано десетак квалитетних културних догађаја, међу којима је највише позоришних и музичких. У суботу 16.фебруара (20 сати) поклоници доброг звука имаће прилику да уживају у концерту Калиопе, једне од највећих поп звезда на Балкану.

У петак 22.фебруара (20 сати) на програму је позоришна хит представа “Сузе су ОК”, у извођењу сјајног глумачког триа из београдског “Звездара Театра” – Тања Бошковић, Радосав Лале Марјановић и Милан Цаци Михаиловић. Представа “Сузе су ОК” једна је од најдуговечнијих и сале широм земље и региона пуни још од 2007.године. Главним јунацима је важнија интерпретација живота од његове фактографије. Комад у режији Милана Караџића, говори о људским сузама, страстима, разочарањима, песницима и њиховим музама, о песмама које никада неће бити написане и о онима које стижу касно…

- Комад је рађен по тексту наше познате списатељице и новинарке Мирјана Бобић Мојсиловић са којом смо тренутно у преговорима да у оквиру “Дана културе” у нашем граду одржи књижевно вече и представи своје књижевно, али и ликовно стваралаштво – истиче директорка Хаџић.

У понедељак 4.марта (20 сати) на програму је представа “И сваки пут као да је први” Народног позоришта из Крушевца. Комад је рађен по тексту Боре Станковића, у режији Јоване Томић. Бави се темом жене и комплексношћу њеног положаја у друштву, али и у сопственој породици.

Организатори кажу да ће током фестивала бити изведено и пар дечијих и омладинских представа, а да ће гледалиште о терминима њиховог одржавања бити накнадно обавештено. У оквиру овогодишњег програма биће приказано и неколико филмова.

Када су музички садржаји у питању , 8.марта биће одржан традиционални концерт Тамбурашког оркестра ДК, а крајем наредног месеца и велики годишњи концерт Културно-уметничког друштва Дома културе “Јован Томић”.

-Програм “Дана културе” конципиран је тако да, у складу са скромним финансијским средствима, задовољимо различите укусе и интересовања ширег круга публике. Инсистирали смо на квалитету, а не квантитету догађаја. Предност смо дали позоришним и музичким садржајима јер су они традиционално најпосећенији.Још један разлог због којег смо у фокус ставили театар јесте тај што ове године Аматерско позориште ДК обележава пет деценија од оснивања. Тим поводом у наредних неколико месеци планирамо да окупимо локалне глумце и након вишегодишње паузе на репертоар поставимо нову представу – наглашава Михрија Хаџић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.