"Времеплов": Горштачки носили зиму

Село је било живо: Превоз сира запрегом до Задруге у Божетићима

Село је било живо: Превоз сира запрегом до Задруге у Божетићима

Фотографије су, кажу, огледало живота и чувари успомена. Захваљујући магичном оку фотоапарата, које је бележило тренутке и заустављало време – у наслеђе су нам остала драгоцена сведочанства.

Из албума прохујалог времена су и ове три фотографије из живота горштака, које још нису избледеле из сећања најстаријих суграђана. У некоме оне буде успомене на претке, на корене којих се, понекад, лако одричемо. За друге су увид у прошлост, сазнање и подсећање генерацијама које долазе ко су и одакле потичу.

Некада готово да није било куће без пара волова. Запреге су биле неизоставан део живота и прека потреба у врлетима Старог Влаха. Негде под крај седамдесетих година прошлог века двојица мештана из фамилије Татовић у Тисовици пред магацином Земљорадничке задруге „Боровита главица“ у Божетићима истоварали су чаброве белог мрса.

Слика што је осванула у једној фоторепортажи, казује да је село још увек било живо, као и да се бринуло о откупу производа. Модерно доба је овај вид превоза свело на минимум, а слика подсећа на последње изданке рукотворина – мајсторе који су тесали букове сaонице или правили качице од чамовинe, али и на ткаље сукна и сеоске шнајдере.

Стара времена: Пут путују два јарана

Фотоаматер је у Буковику 1963. године “ухватио“ двојицу коњаника на застанку пред оронулом брвнаром са малим прозорима и под сламеним кровом. Они ослушкују старо време или је то за сву тројицу био сетан поглед на детињство и завичај? 

И путари су се горштачки хватали у коштац са зимом. На фотографији из породичног албума Новице Ђенића, на магистрали у Подстраном потоку, у Драглици, су поодавно упокојени земљаци Спасоје Ђенић и Милић Перишић, док је путар за ручкама колица за сада непознат. Мештани кажу да су негде виђали и слику како три пара волова вуку возу преко Раснице, под Муртеницом, према Кокином Броду...

Магистрала под Муртеницом брањена од мећаве ручно и возом

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.