За аграр ове године 13,5 милиона из општинског буџета

Сточни фонд увећан за око 1.000 грла: На Јавору

Сточни фонд увећан за око 1.000 грла: На Јавору

Општина Нова Варош је током прошле године за подстицај пољопривредне производње утрошила близу 11 милиона динара, а значајна средства за спровођење бројних пројеката из области аграрне политике опредељена су и у буџету за 2019. –истиче заменик председника општине др Бранко Бјелић, сумирајући резултате рада на овом пољу у прошлој и плановима за ову годину.

Највећи део лањског аграрног буџета – близу 7.000.000 динара потрошен је на субвенције произвођачима који су подстицајна средства локалне самоуправе искористили за куповину пољопривредне механизације и опреме, као и набавку квалитетних грла стоке, подизање и обнављање засада, система за наводњавање и слично. Право на субвенције су искористила укупно 143 пољопривредна произвођача која су претходно добила „зелено светло“ на општинском јавном позиву. Максималан појединачни износ финансијске подршке био је до 100.000 динара за физичку инвестицију, 60.000 за уматичене јунце односно 10.000 за уматичене овце. У односу на 2017. износ субвенција за прошлу годину увећан је за преко 50 одсто односно близу 4,5 милиона динара.Значајни ефекти аграрне политике: Др Бранко Бјелић

-Друга мера у оквиру локалне аграрне политике која је имала одличне ефекте је помоћ пољопривредницима кроз субвенционисање ветеринарских услуга за вештачко осемењавање крупне стоке односно крава. Из општинске касе је за ове намене утрошено око 2,2 милион динара, а позитивно је одговорено на 553 захтева сточара за укупно 2.114 грла. Овакав вид помоћи пољопривредницима, који смо као меру активирали након десетак година, имао је широк обухват корисника, независно од тога да ли су они „мали“ или „велики“ сточари односно да ли се баве екстезивном или интезивном производњом. Значај ове врсте субвенција је и у томе што би оне требало да утичу на побољшање расног састава крупне стоке, што дугорочно гледано значи унапређење сточарства у нововарошком крају – наглашава Бранко Бјелић, заменик председника општине, иначе, доктор ветерине. Он најављује да ће и из буџета за 2019.бити опредељено око 2.000.000 динара за реализацију ове пољопривредне мере, као и да је тај износ сасвим довољан да подмири актуелне потребе сточара у овом сегменту.

Иначе, сточни фонд на територији нововарошке општине је у последњих осам година увећан за преко 1.000 грла крупне стоке. У локалној самоуправи рачунају да је томе у значајној мери допринела и додела општинских субвенција. Сточни фонд, према подацима Одељења за локални економски развој и пољопривреду, тренутно броји 8.954 грла, од чега су 5.652 музне краве.

Из општинске касе су лане суфинансиране и камате на пољопривредне кредите. Циљ мере је подршка газдинствима у обезбеђењу обртних средстава за инвестиције у набавку квалитетнијих грла стоке, модернизацију опреме и механизације, изградњу и адаптацију објеката и сличне намене. Општина је додатних око 550.000 динара издвојила и за подстицај промотивних активности у руралном развоју, а средства су искориштена за посети пољопривредника највећим сајамским манифестацијама и студијска путовања, на којима су произвођачи имали прилику да размене искуства и знања са колегама из земље и региона.

Улагање у аграр и подршка пољопривредницима императив је у раду локалне управе и током ове године, кажу у општинском руководству. Зато су буџетом за 2019. опредељена средства од око 9,5 милиона динара за спровођење различитих мера аграрне политике.

-Додатну финанасијску „ињекцију“ и бенефите у укупном износу од око 4.000.000 динара пољопривредници могу остварити и преко локалних удружења. Зато апелујем на пољопривредне произвођаче да се учлањују и удружују јер тада имају веће шансе да дођу до средстава општине, државе односно донатора. Удруживањем снага и идеја лакше ће се пробити на тржиште и остварити значајнији промет односно профит – додаје заменик председника  општине Бранко Бјелић, уз поруку пољопривредницима да ће им општинске стручне службе помоћи да своје позитивне идеје и иницијативе преточе у пројекте, као и ближе информисати о свим предстојећим конкурсима локалне самоуправе, ресорног Министарства или донаторских организација.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.