Општина поклонила Дому здравља опрему за гинекологију

Годишње преко 11.000 прегледа: Служба за здравствену заштиту жена

Годишње преко 11.000 прегледа: Служба за здравствену заштиту жена

Општина Нова Варош поклонила је Дому здравља савремену медицинску опрему која ће се користити за потребе службе гинекологије. Донација је вредна 500.000 динара, а захваљујући новој апаратури, у локалној здравственој установи подићи ће се квалитет здравствене заштите жена.

Запослене у гинеколошкој служби, у чијим се ординацијама годишње обави преко 11.000 прегледа, посебно су обрадовала два апарата – кардиотокограф и микроскоп за цитолошку амбуланту.

-Реч је о савременој и квалитетној апаратури неопходној у раду гинекологије, а на коју се може рачунати на дуже стазе. Кардиотограф је намењен за праћење трудноће у трећем триместру, посебно утеринске активности и срчане акције плода, док је специјализовани микроскоп важан за цитолошке прегледе осносно скрининг грлића материце- каже начелник Службе за здравствену заштиту жена др Горан Михајловић и додаје да је у оквиру ове донације допремљен и разноврсни сет од педесетак гинеколошких инструмената који се свакодневно користе у раду. Међу њима су спекулуми, пинцете, пеани, маказе и други специјализовани део инструментарија.

Директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић каже да је ова последња донација само једна у низу јер је Општина Нова Варош током 2018.за унапређење здравства из локалног буџета утрошила око 5.000.000 динара, колико ће се издвојити и у овој години.

-План је да се инвестициони циклус у Служби за здравствену заштиту жена заврши набавком савременог гинеколошког стола, са рефлекторима и свом пратећом опремом. Очекујемо и да нам држава помогне при куповини модерног и квалитетног видео-колпоскопа, такође врло важног за ову амбуланту –истиче др Поповић, уз оцену да је унапређење квалитета рада гинекологије део заједничке стратегије локалне самоуправе и Дома здравља да се у фокус стави очување здравље жена, превенција тешких обољења и брига о потомству.

Значајна улагања у нововарошко здравство планирана су и током 2019, кажу у руководству ове установе. Проширење паркинг простора, набавка специјализованог возила за хемодијализу (са седам седишта), нових ЕКГ апарата за потребе служби хитне помоћи и педијатрије , као и наставак улагања у опрему неопходну за лабораторију, стоматологију и болничка одељења, само су неки од пројеката које би Дом здравља требало да реализује током следеће године.

-Покушаћемо да од државе добијемо „зелено светло“ за пројекат замене комплетне кровне конструкције на старој згради у оквиру здравственог комплекса. Вредност радова процењује се на око 20.000.000 динара – наглашава директор Дома здравља др Бранко Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.