Председник Васиљевић: 2019. биће година инвестиционих подухвата

Развојни пројекти: Председник општине Радосав Васиљевић

Развојни пројекти: Председник општине Радосав Васиљевић

Политичка стабилност, изузетна сарадња са државом и домаћинско располагање буџетским парама резултирали су тиме да су у општини Нова Варош током 2018.реализовани бројни развојни пројекти вредни преко 250 милиона динара. Највише је урађено на пољу инфраструктуре, посебно изградњи и одржавању путне мреже, а инвестициона експанзија очекује се и у наредној години. Уз финансијску подршку ресорних министарстава Владе Србије, урадићемо неколико капиталних подухвата и тиме значајно унапредити квалитет живота наших грађана – истиче председник општине Радосав Васиљевић у разговору за „Варошке новине“, сумирајући учинак локалне власти у години која је на измаку и најављујући приоритете за 2019.

Први човек града на падинама Златара подсећа да је на територији општине у протеклом једногодишњем периоду изграђено нових око 30 километара локалних саобраћајница.Изграђено је и пет спортских и неколико дечјих игралишта, у противпожарну заштиту инвестирано је чак 30 милиона динара, школство близу 80, развој омладине и спорта 27, културе 20, здравства пет, заштиту животне средине три милиона динара... Међу приоритетима локалне управе, каже председник, било је улагање и у социјалну и дечју заштиту и то око 34 милиона динара. Ова година остаће упамћена и по улагањима у туризам и пољопривреду, а императив у раду нововарошке власти остаје борба против „беле“ куге и то кроз значајна издвајања у програм подстицајних мера наталитета. Није запостављен ни сегмент неговања традиције и богате културне баштине, тако да је средствима из општинског буџета, између осталог, на градском Тргу подигнут споменик јунацима из Првог светског рата и адаптирано крило Завичајног музеја.

-Позитивни помаци видљиви су на готово свим пољима .Власт је радила одлично, а постигнути резултати премашили су очекивања. Кључни фактор успеха је, ипак, тај што смо успоставили политичку стабилност као услов развоја. Показало се да је партнерство са Српском напредном странком био мудар потез којим смо закопали „ратне секире“, ујединили снаге и заједнички се фокусирали на тежак рад како бисмо грађанима омогућили боље услове за живот. Страначке интересе подредили смо општем и почели озбиљно да се бавимо реалном, животном политиком, а не политиканством. Као респектабилну власт и општину препознала нас је и држава и зато је финансијски подржала све наше програме и пројекте – наглашава председник Васиљевић , демантујући наводе дела јавности да односи унутар странака у власти и нису баш толико идилични, као и да у комуникацији између групе грађана, напредњака и осталих партија унутар коалиције све чешће севају варнице . –То су само гласине и спекулације. Релације су и више него добре. Имамо одличну сарадњу и координацију, тачно се зна шта ко јавно говори и ради, коме су какве надлежности, али и одговорности – тврди председник.

На новинарско питање колико су власт и њени челни људи, са друге стране, одговорни за прилично нарушене односе са опозицијом и шта ће предузети како би се они у будућности релаксирали, Васиљевић одговара:

-Пружамо им руку сарадње. Позивамо их да нам помогну у даљем развоју и афирмацији општине. Подржаћемо њихове предлоге, сугестије или евентуално спремне пројекте чија би реализација била на добробит и њихових и наших бирача. Али, без лажи, деструкције, мржње, увреда... Сви актери на политичкој сцени Нове Вароши морају се потрудити како би нам ниво комуникације био на што вишем нивоу, јер ни једни ни други немамо право да тапкамо у месту, беспотребно губећи енергију често на јалове и баналне расправе. Посао опозиције јесте да критикује, али као власт очекујемо мало више конструктивности. Са друге стране, ми ћемо се трудити да их боље слушамо и више уважавамо њихове оправдане захтеве и предлоге – порука је председника Рада Васиљевића нововарошким опозиционим лидерима. Он сматра да је у циљу бржег развоја неопходна елементарна стабилност између власти и опозиције, јер су, како истиче, грађани још увек недопустиво дубоко страначки подељени. –За то смо сви сносимо део кривице, с тим што сам уверен да су „Нови људи за Нову Варош“ најумеренији и да су прави баланс између супростављених политичких опција са централама у Београду – сматра председник општине.

Пут од милион евра: Радови на саобраћајници од Браношевца према Златару

Васиљевић грађанима у наредној години обећава инвестициону експанзију и најављује реализацију више капиталних пројеката. Тако ће током 2019.бити приведени крају радови на јесенас започетом послу изградње пута од раскрснице на Браношевцу ка Златару. Реч је о километру на најлошијој деоници чија ће комлетна реконструкција односно асфалтирање коштати око милион евра. Уз финансијску подршку Канцеларије за јавна улагања, започеће и реконструкција „нове“ зграде Основне школе, а вредност ове инвестиције процењује се на 450 милиона динара. Овај значајан инвестициони подухват, захваљујући којем ће ОШ“Живко Љујић“ добити сасвим ново рухо (од столарије до санитарија), трајаће најмање две-три године.

- Радиће се и на водоснабдевању жедних села на подручју Месне заједнице Божетићи. У првој фази, за коју смо обезбедили средства од око 138 милиона динара, поставиће се седам километара цевовода, којим ће 25 литара воде у секунди са врела Трудовачке реке бити избацивано до резервоара на Божовом брду. Наставиће се и са уређењем градског Трга, који ће захваљујући средствима Министарства привреде и Општине од близу 50 милиона динара, до јесени наредне године добити сасвим нови изглед. Заједничким улагањем Општине и Министарства туризма од укупно 20 милиона динара, изградиће се фудбалски терен у срцу туристичке зоне, идеалан за висинске припреме спортиста. На пролеће нас очекује и реконструкција путног правца Кокин Брод – Јармовац, чије само пројектно решење кошта тридесетак милиона динара – најављује председник Васиљевић и додаје да ће се у години која је на прагу наставити и са улагањима у путну инфаструктуру више у граду него по селима, као и да ће се радити канализациона мрежа у Дрмановићима и Вионику.

О ЦЕНТРУ “ЗЛАТАР": Поновно пуштање у рад некадашњег РХ Завода на Златару, закатанченог пре десетак година, један је од ретких пројеката које је општинска власт планирала, а није успела да спроведе у дело у 2018.И то не нашом кривицом, већ зато што су поједини службеници неких државних институција недопустиво споре и неажурне – каже председник Раде Васиљевић и појашњава : -Пре годину и по дана нашли смо озбиљног инвеститора који је спреман да купи овај објекат са 330 лежајева и у његову реконструкцију и опрему уложи око пет милиона евра. Према бизнис плану, потенцијални газда Центра требало је да објекат за посетиоце отвори већ средином наредне године и да за почетак запосли 66 радника. Тај ће рок бити пробијен, јер преко 12 месеци чекамо званичну процену вредности зграде и околног земљишта од стране републичке Дирекције за имовину. Због тромости ове установе дошли смо у ситуацију да угрозимо читав посао, за Нову Варош један од најзначајнијих, и да нас инвеститор заобиђе у широком луку.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.