"Времеплов": Пола века хотела "Панорама"

Првенац туризма на Златару:

Првенац туризма на Златару: "Панорама

„Отворен хотел „Панорама“ - наслов је текста на првој страни у 590. броју листа „Полимље“ од 10. фебруара 1969. године.

Подсећајући да је првенац туризма на Златару, хотел „А“ категорије на Бабића Брду, власништво здруженог предузећа „Прогрес – генералтурист“ из Београда, највеће туристичке фирме у земљи, лист наводи да је завршен крајем јануара, као и да је изграђен у рекордном року - за седам месеци.

Припреме су почеле 1. јуна, радови кренули 22. јула, а кратак рок завршетка једино је у земљи прихватио Грађевински комбинат „Међумурје“ из Чаковеца.

Пре пола века руководство Општине Нова Варош најављивало је велики „поход у туризам“ и „Панораму“ као први од осам хотела „алпског села“, са 1.000 кревета. У тексту „Златар - југословенски Сент Морис“, Полимље“ у броју од 20.маја 1968. године пише да “Прогрес“ 1. јуна отвара хотел „Б“ категорије („Језеро“) са 40 лежаја, за који је адаптирана ранија самачка зграда „Лимских ХЕ“, сала за 250 гостију, уведено парно грејање, уређени прилази и велики паркинг.У исто време радила се детаљна урбанизација Бабића Брда, пројекат успињаче, смучарске стазе, помињао и терен за голф...


Прва разгледница у издању Трговинског предузећа "Ивица"

У извештају са отварања „Панораме“ писало је да је хотел на надморској висини од 1.214 метара, по пројекту „младог београдског архитекте Кековића“, располаже са 200 лежаја, три сале и базеном, да ће имати продавница сувенира и домаће радиности.

Те зиме радила је школа скијања, гостима су на располагању биле моторне санке. Посебну атракцију престављале су „тројке“ из љубичевске ергеле, које су вукле санке, кажу, све до Водене Пољане... Уз домаће ђаконије на трпези, гостима су нуђени специјалитети од дивљачи, рибе и француског роштиља, а цена пансиона била је између 53 и 58 динара.

Новине бележе и да су, после две непуне године рада, „Прогресови“ хотели запали у губитке. Једно време се то крило, па су започела трвења ко ће надокнадити мањак – Општина или власник хотела, а онда су у фебруара 1971. године уведене привремене мере.

ИЗ „ПРОГРЕСА“ У „РЕКРЕАТУРС“: Од 1. априла 1972. године до првих дана јула 1973. године „Панорама“ је била под катанцем. Хотел је најпре у закуп узела Републичка заједница за организаовање одмора радника из Београда (касније „Рекреатурс“), а затим га, уз помоћ фирми чланица – купила.

ВРЕМЕПЛОВ“, НОВА РУБРИКА „ВАРОШКИХ: Листајући старе албуме и новинарску фото-документацију, „Времеплов“ ће доносити слике и краће записе о времену, људима и низу догађаја.

Објектив фото-апарата бележио је издисаје моба и ручних пољских радова, изданке самоуких мајстора – у брвнарама, на црквинама и водеништима, на ћупријама и задружним домовима, завиривао у млекаре и кровињаре.Уз слике Старог Влаха кога више нема, читаоци ће имати прилику да виде како су руке неимара, путара, рудара, горана и сеоских акцијаша мењале крајолике Златара, Муртенице, Јавора, Чемернице, те фотографије таласа промена занимања и услова живота...

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.