Бисте првобораца изместили у центар града

На заједничком послу: Чланови два удружења

На заједничком послу: Чланови два удружења

Партизани Мирко Ћуковић и Хајро Хаџимуртезић „придружили“ су се саборцима на вечној стражи на платоу крај зграде Библиотеке у центру града. Њихове бисте постављене уз бисте четворице знаменитих Нововарошана, припадника Народно-ослободилачког покрета.

Биста Хајра Хаџимуртезића, револуционара и првоборца, изнета је из подрума Гимназије где је провела задње две деценије, након рушења монтажне зграде бившег средњошколског образовног центра који је носио његово име. Постављена је на оргинални постамент који је пренет са старе локације. Биста Мирка Ћуковића до премештања се налазила крај улазног степеништа у Дом културе који је својевремено носио име овог првоборца.

Акцију Удружења за неговање тековина и традиције Народно-ослободилачког рата 1941-1945. и ратова1992. и 1999. године са сто хиљада динара помогло је Бошњачко национално вијеће. Захтевне радове су као и у неколико претходних акција извели чланови Олд-тајмер клуба историјских возила и ствари и носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА.

- Ово је само део шире акције коју смо уз помоћ локалне самоуправе недавно започели, а циљ је да се уреде и обнове сви споменици НОР-а на територији наше општине, који су последњих деценија запуштени и нагриза их зуб времена. План је и да се у сарадњи са локалном самоуправом уреди плато крај Библиотеке на коме су још и бисте народних хероја Живка Љујића, Родољуба Стевовића и Зећа Мусића и проте и родољуба Јевстатија Караматијевића- каже Рајко Милошевић, председник Општинског одбора Удружења за неговање тековина и традиција Народно ослободилачког рата 1941-1945. и ратова 1992. и 1999. године, које је наследник СУБНОР-а.

У току су и радови на уређењу спомен костурнице код Цркве Свете Тројице. У Удружењу планирају да овде пренесу спомен плоче које су након рушења Соколског дома склоњене у приватну гаражу где се и данас налазе.

- Радо ћемо се одазвати позиву и помоћи сваку сличну акцију. Без обзира из којих су идеолошких разлога подигнути, споменици су сведоци историје и део културног наслеђа овог народа и због тога заслужују свако поштовање- каже Џевад Џановић, председник Олд-тајмер клуба историјских возила и ствари и носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.