РИК: "Самоопредељење" добило највише гласова

У Новој Вароши гласало 588 Бошњака

У Новој Вароши гласало 588 Бошњака

Већину у новом сазиву Националног савета Бошњака имаће коалиција две листе „Самоопредељење“ и „Вакат је“ које су још пре избора потписале споразум о постизборној сарадњи, док ће у опозицији бити листа „Матица бошњачка“ која је освојила највише гласова у Новој Вароши. Осим у нашем граду листа коју предводи бивши ефендија Муамер Зукорлић победила је још и у Новом Пазару, Пријепољу и Прибоју.

Избори за Национални савет Бошњака одржани су у недељу 4. новембра, а према коначним резултатима које је јуче утврдила Републичка изборна комисија највише гласова добила је изборна листа „Самоопредељење-др Сулејман Угљанин“ . Од 106.328 Бошњака који су уписани у посебан бирачки списак за њу је гласао 22.141 бирач и у Националном савету Бошњака имаће 14 мандата. Листа „Матица бошњачка-Академик Муамер Зукорлић муфтија“ добила је 20.784 гласа или 13 мандата, док је изборна листа „Вакат је- Проф. др Саит Качапор“ која има подршку министра Расима Љајића добила 12.017 гласова односно осам мандара. За листу „Стари дедо“ гласало је свега 325 бирача и она једина није прешла цензус.

У Новој Вароши је од 888 Бошњака уписаних у посебан бирачки списак на овим изборимагласало њих 588, или 66,2 посто. Највише гласова добила је листа „Матица бошњачка“ за коју је гласало 308 бирача, односно 52,3 посто изашлих на изборе. За листу „Самоопредељење“ гласало је 152 бирача (25,8 посто), а за листу „Вакат је“ 126 (21,4 посто). У посебан бирачки списак уписан је један припадник мађарске националне мањине и троје Рома, али према подацима са јединог бирачког места у згради општинске управе они у недељу нису гласали.

У недељу 4. новембра своје националне савете непосредним путем у Србији је бирало још 18 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка, влашка, грчка,егпћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка.Национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бираће се посредно, путем електорских скупштина.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.