Држава вратила Борисављевићима 745 хектара Златара

Богатство: Планина Златар (Фото: А Бубања)

Богатство: Планина Златар (Фото: А Бубања)

У поседу Борисављевића опет је скоро пола Златара. Потомцима бивших трговаца враћено је решењем Агенције за реституцију 745 хектара шума на територији општине Нова Варош и десетак хектара на делу који припада Пријепољу, а шумари кажу да се ради о најлепшим деловима планине, према Воденој пољани и Голом брду.

Борисављевићи се надају да ће им бити враћена и друга имовина коју им је одузела послератна власт. Само на Златару поседовали су око 1.000 хектара смрчеве шуме и ливада које су, како тврде, њихови преци још 1745. године купили од Турака за 25 врећица злата и 2.000 волова.

-Поступајући по поднетим захтевима, Агенција за реституцију –Подручна јединица Крагујевац вратила је у натуралном облику законским наследницима бивших сувласника, покојних Његоша, Виде и Страхиње Борисављевић, укупно 320 хектара шумског земљишта у Катастарској општини Дрмановићи. Враћена шума била је у државном власништву са правом коришћења ЈП „Србијашуме“ и као такво ово земљиште је било подобно за враћање у натуралном облику.Такође, законским наследницима бившег власника покојног Душана Борисављевића из Нове Вароши враћени су њихови законски наследни удели на шумском земљишту које захвата укупну површину од 425 хектара, такође у Катастарској општини Дрмановићи- каже за “Варошке новине” Слободан Маријан, помоћник директора Подручне једнице Крагујевац.

Потомци Борисављевића данас разасути широм света, нису једини којима је у овом делу Србије враћена имовина одузета након Другог светског рата. Према подацима Агенције за реституцију само на територији општине Нова Варош бившим власницима је враћено укупно 884,2 хектара шуме и 131 квадратни метар неизграђеног грађевинског земљишта. Враћено је и укупно 116,6 хектара пољопривредног земљишта, међу којима је и девет хектара у Штиткову који су својевремено одузети сада покојном свештенику Чедомиру Чакаревићу.

На адресу Подручне јединице у Крагујевцу која је надлежна за 52 општине, протеклих година стигло је око 15 хиљада захтева за враћање одузете имовине или обештећење.

-До сада је донето 2.500 решења о поднетим захтевима. Већи део одузете имовине не може да се врати у натуралном облику, већ ће законски наследници бивших власника остварити право на обештећење у сладу са Законом о враћању одизете имовине и обештећењу. Показало се и да је одређен број поднетих захтева са територије општине Нова Варош неоснован и као такве морали смо да их одбијемо- каже Маријан.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.