Бошњаци 4. новембра бирају Национални савет

Право гласа има 875 Бошњака: Џамија у Новој Вароши

Право гласа има 875 Бошњака: Џамија у Новој Вароши

Припадници бошњачке националне мањине бираће у недељу 4. новембра 35 чланова Националног савета Бошњака. У исто време широм Србије своје националне савете непосредним путем бираће још 18 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка, влашка, грчка,егпћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка.Национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бираће се посредно, путем електорских скупштина.

У Новој Вароши гласаће се на бирачком месту у згради Скупштине општине у центру града. Право гласа има 879 пунолетних припадника националних мањина који су се уписали у посебан бирачки списак.

-У општини Нова Варош у посебан бирачки списак уписано је 875 бирача бошњачке и један бирач мађарске националне мањине, као и троје Рома. На једином бирачком месту у нашој општини они ће моћи да гласају у времену од 7 до 20 сати- каже начелник општинске управе Мирел Рољевић.

За изборе за Национални савет Бошњака Републичка изборна комисија верификовала је четири изборне листе, а међу кандидатима је и троје Нововарошана. На изборној листи „Самоопредељење-др Сулејман Угљанин“ налази се Бехија Хаџић (1961.), инжењер тенологије, док је имам Исмет Бихорац (1970.) на изборној листи „Матица Бошњака-Академик Муамер Зукорлић муфтија“. Метко Крџовић (1959.), дипломирани геодетски инжењер, налази се на изборној листи „Вакат је- Проф. др Саит Качапор“. На четвртој листи под називом „Стари дедо“ само су кандидати из Новог Пазара и Тутина.

На терироији Србије у недељу националне мањине гласају на укупно 926 бирачких места. У посебни бирачки списак уписана су 507.183 бирача, а верификовано је укупно 58 изборних листа. Национални савети су први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. Како је законом прописано, улога националних савета је да се у складу са европским нормама боре за остваривање права националних мањина у области језика, културе, информисања и образовања.

Последњи избори за савете националних мањина одржани су 2014. године. На њима је у Новој Вароши од 890 уписаних Бошњака гласало 466 (52,36 посто), а гласао је и један од три уписана Рома.

Предизборне поруке: 

"ВАКАТ ЈЕ"

На изборној листи "Вакат је - проф. др. Саит Качапор" налази се 35 независних интелектуалаца из Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Пријепоља и Нове Вароши.

-Поштовани Бошњаци Нове Вароши, 4. новембра имате прилику а и ВАКАТ ЈЕ да изаберете оне људе који ће вас на најбољи могући начин представљати у Бошњачком националном вијећу- поручио је уочи  избора својим суграђанима Метко Крџовић, дипломирани геодетски инжењер, кандидат на изборној листи "Вакат је - проф. др. Саит Качапор"

-Ми смо људи од струке и науке. Ми Вам не можемо асфалтирати улице, али можемо отворити пут ка достојанству и равноправности. Ми се не улагујемо никоме, не зависимо од политике, наша професија је наш живот и обавеза. Дигли смо глас, не због нас, већ због вас! Политичари нека воде политику, ми ћемо науку. Вакат је да народ каже стоп понижавању, завађању, лагању, варању... Зауставимо пропаст, ВАКАТ ЈЕ! - поручују из изборне листе "Вакат је - проф. др. Саит Качапор".

„МАТИЦА БОШЊАКА“

Са предизборне конвенције у Новој Вароши, представници листе „Матица бошњачка – академик Муамер Зукорлић Муфтија“ поручили су да је глас за ову листу подршка идеји правде, помирења и бошњачког јединства.

-Бошњаци Нове Вароши су увек били елита. Ваљало се овде током ратних 90-тих поносити тиме да си Бошњак и муслиман и било је то заиста право јунаштво. Али, нисмо данас овде да вас учимо бошњаштву већ да вам изразимо велико поштовање што сте сачували ону истинску искру исламску која је на вашим длановима била као жеравица- казао је носилац листе др Муамер Зукорлић , позивајући нововарошке Бошњаке да листи коју предводи укажу поверење и дају свој глас на изборима за Бошњачко национално вијеће. Јер ће „Матица бошњачка“ једино тако имати пун легитимитет, капацитет и могућност да се бори и заступа Бошњаке, брани њихова појединачна и колективна права и интересе.

Подршку и глас од својих џематлија затражио је и имам Исмет Бихорац, кандидат за већника БНЗ из Нове Вароши.

-Не ослањајмо се само на оно што ради муфтија, већ и ми сами дајмо допринос да остварења наших циљева постану реалност. Четврти новембар је шанса за то. И да се бавимо истином, јер се само тако гради узајамно поверење – казао је ефендија Бихорац.

"САМООПРЕДЕЉЕЊЕ"

Листа „Самоопредељење - др Сулејман Угљанин“ има кандидате за свих 35 места у Националном савету Бошњака.

-Ово је једина листа и једини тим који може да донесе добро Бошњацима Санџака. На изборима 4. новембра имате прилику да изаберете своје легитимне бошњачке представнике. Изаберите листу „Самоопредјељење“ - поручила је кандидаткиња Бехија Хаџић, инжењер технологије из Нове Вароши.

-Позивам све Бошњаке у Новој Вароши нека искористе своје право и нека гласају. И тај један глас значи пуно. Изаберете људе којима вјерујете. Изаберите нашу листу ”Самоопредељење“. Бошњаци Нове Вароши ће након ових избора имати свог легитимног представника у Бошњачком националном вијећу – каже носилац листе др Сулејман Угљанин.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.