Дан општине, у славу јунака слободе!

Дан општине 1. новембар: Панорама града

Дан општине 1. новембар: Панорама града

Нова Варош ће 1.новембра прославити општински празник, датум када је славна Јаворска бригада пре 106 година ослободила златарски крај од вишевековног турског ропства. Први пут у новијој историји града на падинама Златара, прослава Дана општине трајаће седам дана, од 28.октобра до 4.новембра, уз обиље садржаја (види програм прославе испод).

-Поред обележавања општинског празника, у овој години славимо још два значајна јубилеја – 160–годишњицу од рођења славног војводе Петра Бојовића и век од завршетка Великог рата. Из пијетета према датумима који су златним словима исписани у историји српског народа, Општинска управа је, на предлог руководства, донела одлуку да се за грађане приреди вишедневна прослава уз обиље културно-уметничких и других програма и садржаја – каже за “Варошке новине” Маријана Ђокић, помоћница председника општине.

Белег попут крајпуташа: Споменик на тргу

Централна свечаност је у четвртак 1. новембра. Почеће у 14 сати када би, према програму, требало да буде пресечена врпца на спомен-обележју у част нововарошких 1.200 ратника изгинулих у ратовима од 1912-1918. године, а завршиће се Свечаном академијом која је у 18 сати у Дому културе. Споменик ће открити Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије Александра Вучића.

Истог дана у 16.30 сати биће свечано отворена Спомен соба војводе Петра Бојовића , смештена у потпуно адаптираном другом крилу зграде Завичајног музеја.

-На свечаној академији, у присуству бројних угледних званица, говориће председници Општине и Скупштине – Радосав Васиљевић и Никола Јелић. Културно-уметнички програм обележиће нова кореографија КУД-а Дома културе “Игре из околине Нове Вароши” и драмско-музички хепенинг “Војводи у част” у извођењу глумаца Лепомира Ивковића и Јелене Стајковац, уз пратњу професионалног квартета – наглашава Ђокић и додаје да општинска управа и овог новембра наставља са праксом да у оквиру академије додели признања и захвалнице заслужним појединцима и колективима, као и новчане награде најуспешнијим студентима и ђацима.

Обиље садржаја: Програм прославе Дана општине

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.