За пример другима: Слога зграду уређује!

На заједничком послу: станари стамбене зграде у Насељу

На заједничком послу: станари стамбене зграде у Насељу

Зграда са 10 станова у Улици Николе Тесле 14 , у делу града међу Нововарошанима познатом као Насеље, једна је од најуређенијих у овом делу Србије захваљујући својим станарима. Они су у протеклих десет година сваког месеца издвајали за њихова пензионерска примања позамашну своту новца како би комлетно уредили унутрашност и спољашност зграде, изграђене раних педесетих за запослене у тадашњем Индустријском комбинату “Златар”. Овај некада запуштени, зубом времена нагрижени стамбени објекат, данас сија у новом руху и пуном сјају, а у његову адаптацију сложни станари уложили су преко 12.000 евра.

И док у већини других стамбених зграда влада прави хаос, а станари тешко успевају да се договоре чак и око замене прегореле сијалице, ова двоспратница блиста и добар је пример како се она народна “слога кућу гради” и дословце може показати на делу. Средином 2006.године, агилни и одговорни чланови скупштине станара, готово сви пензионери , увелико зашли у седму деценију живота, у “две речи” су се договорили да крену у сакупљање пара и уређење зграде.

-Пуних шест година одвајали смо од скромних пензија и по 2.000 динара како бисмо исфинансирали замену старог крова лимом што нас је коштало око 7.500 евра. И ту нисмо стали. Наставили смо акцију и полако из године у годину остваривали зацртане циљеве, искључиво сопственим средствима. Захваљујући домаћинском односу , преданом раду и одрицањима, а пре свега заједништву, данас служимо за пример другима и поносни смо што смо, поред крова, урадили и нову фасаду, пвц улазна врата, бетонски тротоар око објекта, столарију у заједничким просторијама, као и  ново степениште на уласку у зграду. Све то је коштало преко 12.000 евра – прича Цана Јовановић, председница скупштине станара.

Иако су готово сви у већ позним годинама живота, вредним станарима из Николе Тесле 14 није тешко ни да се сами старају о одржавању, хигијени и чишћењу двоспратнице. На видном месту у ходнику зграде редовно се праве нови распореди прања и рибања степеништа, прозора, подрумског простора и других заједничких просторија, а не изостају ни радови на садњи и одржавању цвећа и зеленила у непосредној близини овог стамбеног објекта. Строго се поштују и правила кућног реда, а на тему стамбеног бонтона и културе становања могли би осталим житељима града на падинама Златара да одрже и по неки курс или обуку. Поштују и законске прописе – међу првима у граду су регистровали савет стамбене зграде, у архиви уредно чувају све одлуке, закључке, али и рачуне, признанице, документацију…

-Осим што радимо, волимо ми и да састанчимо. Договарамо се о свему, некад и полемишемо, имамо различите идеје како би неки проблем у згради требало да решимо или колико новца да издвајамо, али се на крају увек договоримо. Осим тога смо и солидарни, бринемо једни од другима, позајмљујемо рату ако комшија тренутно нема.И мајстори воле са нама да сарађују. Срдачни смо и љубазни, из наше зграде нико није отишао да није угошћен и почашћен, као и поштено плаћен – кажу ови симпатични Насељчани, поносни на кварт у коме живе и спремни да у своју зграду још инвестирају како би увели интерфон и мало се технички осавременили, урадили дренажу отпадних вода и слично.

 

 

Да помогне и општина

– Свесни смо тешког времена у којем живимо, и сами једва састављамо крај са крајем, али да би наш град био лепши И квалитетнији за живот ,морамо бити и ми као појединци друштвено одговорни, али и да, рецимо, при локалној самоуправи постоји неки фонд из кога би се финансијски помогли грађани који покажу иницијативу и уложе сопствени новац. Претендујемо да постанемо позната туристичка дестинација, а фасаде, зграде и стамбени блокови су нам у очајном стању – поручују општинарима станари из Теслине 14.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.