Туркмановићи у свету ликовне уметности

Удахњују живот белом платну: Џемила и Хамко Туркмановић

Удахњују живот белом платну: Џемила и Хамко Туркмановић

За супружнике Џемилу и Мухамеда Туркмановића из Нове Вароши бављење сликарством је велика љубав и породични хоби. Њихова “борба” са белим платном, на којем су преточене различите емоције и расположења, траје већ више од две деценије.

Из малог, уметничког атељеа ових заљубљеника у ликовну уметност, светлост дана угледале су десетине уља на платну, инспирисаних делима мајстора експресионизма и реализма, са обиљем мотива златарског краја, као и детаљима из бошњачке културне баштине.

Свој сликарски таленат , Мухамед је, по оцени угледних уметника, успео да преточи и у једну другачију категорију слика, какве су његове мртве природе са етно мотивима. На њима преовладава тиха чежња и носталгија. Она обавија старе предмете, типичне за нововарошки менталитет и чаршију које више нема, Пензионисани металац по струци, од почетка свог ликовног стваралаштва је истраживао и развијао свој сопствени, оригинални ликовни рукопис. Он је и по форми и по тематском репертоару одавно превазишао оквире аматерског.

-Мој први контакт са белим платном започиње кристализацијом тренутног осећаја који потом разграђујем и разоткривам. Слике које стварам су одраз расположења и стања духа у којем се налазим. Сликање је најбољи начин на који се изражавам, а сликарство велика љубав и хоби. Њиме се бавим искључиво из задовољства, а ако се моје слике допадну и неком другом, утолико се више радујем – каже за “Варошке новине” Хамко.

Подједнако жељу да заплови сликарским водама баш као и њен супруг још у првим годинама заједничког живота испољавала је и Џемила, наставница хемије у пензији. И док Хамко преферира апстракцију, она је одушевљена делима импресиониста.

-Највећи изазов су ми мртве природе и пејзажи, мада сам се опробала и са женским портретима. Нисам оптерећена стиловима и техникама, једноставно уживам да се поигравам бојама и да сваки пут наново белом платном удахнем живот – истиче Џемила, која је, заједно са супругом, једна од оснивача локалног Ликовног клуба”Златарска палета”, а једно време и његова председница. Ово удружење је, иначе, ове године прославило две деценије успешног рада и једино је ове врсте у окружењу.

Џемила и Мухамед, као врсни ликовни ствараоци, остављају снажан печат у културном мозаику Нове Вароши. И шире. Небројено пута су свој таленат представљали публици ван града на падинама Златара, а за своје уметнине су више пута награђивани. Истичу се прва два места на Окружној смотри сликара Златиборског округа. Хамко је недавно имао и самосталну изложбу у Прибоју, на којој су се окупили угледни мајстори сликарског заната. Туркмановићи поручују да сликарским водама не плове ради личних амбиција, већ из љубави и жеље да нововарошки крај афирмишу као средИну са дугом културном традицијом.

(Текст је део пројекта "АДЕТИ ИЗ ВАРОШКЕ ЧАРШИЈЕ" који "Варошке новине" реализују уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.