Основци из Вилова школу уче у црквеној сали

Учионица: Ђаци са учитељом и вероучитељом

Учионица: Ђаци са учитељом и вероучитељом

Основци из Вилова попут Доситеја и Вука описмењавају се у православној светињи. Учионица им је у парохијској сали у центру села, а црквена порта школско двориште за игру и несташлуке у паузи између два часа. „Практичну наставу“ из веронауке похађају у самом храму који плени својом лепотом, док их са икона посматрају свеци пострадали за веру.

Због радова на реновирању школске зграде, који су при крају, настава за малишане из Вилова од почетка септембра организује се у помоћном објекту сеоске цркве. Како деца не би губила наставу учионица им је пресељена у пространу парохисјку салу која је својевремено подигнута добровољним прилозима мештана уз цркву на Љубичиној равни.

-Епархија милешевска уступила је без накнаде парохијску салу која се највише користи за даће или славља и ово је, колико знам, јединствен случај у Србији и леп пример сарадње цркве, просветних власти и мештана. Како би се олакшао боравак ђака уз објекат се дограђује и мокри чвор, а радови су при крају. Радове финансирају школа и општина, а помажу и мештани - каже вероучитељ и месни парох протојереј Станко Благојевић.

"Практична настава": Час веонауке у сеоској цркви

Школа у Виловима је издвојено четвороразредно одељење Основне школе „Момир Пуцаревић“ у Акмачићима и има петоро ученика. Ђорђе Цвијовић је предшколац, док је његов рођак и комшија Богдан Цвијовић други разред. Недељко Поповић и Марија Каплановић похађају трећи, а Марко Цвијовић четврти разред. Учитељ Милан Пивљаковић (29) дошао је на замену почетком септембра и свакодневно на часове путује из родних Дрмановића.

-Деца су послушна и вредна и милина је са њима радити. То што наставу похађају у парохијској сали не представља им сметњу, чак напротив. Услови су овде сасвим солидни. Учионица је светла и пространа, има шпорет па изјутра чим дођем подложим како би било топло када деца дођу промрзла од јутарње студени. Фале једино санитарне просторије. На срећу, сала има воду за пиће док је пољски ве-це одмах преко пута- каже учитељ.

Радови на реновирању школе у Виловима почели су крајем августа. Санира се кровна конструкција и прекрива лимом, а зграда ће коначно добити термоизолацију и фасаду, као и нову столарију. Радове највећим делом финансира Министарство правде, које је на конкурсу одобрило три милиона динара из фонда у који се сливају средства на основу одлагања кривичног гоњења.

Директор матичне школе у Акмачићима Раде Татовић који је пре избора на ову функцију шест година радио као учитељ у Виловима, каже да је реновирање објекта било неопходно. Двоспратна школска зграда у Виловима озидана је 1995. на месту старе монтажне која је страдала у пожару. Међутим, након што је сређено приземље радови су стали и свих ових година у њу је мало шта улагано.

-На срећу средства која се улажу у реновирање неће бити бачене паре. За разлику од неких других села у Виловима има деце, што гарантује да ће школа у наредних бар десет година имати ђака. Доста је младих остало на селу па очекујем да ће бити још бракова, што би и школи и овом селу вредних домаћина продужило век – каже Татовић који је за вршиоца дужности директора школе именован почетком септембра. Он је на овој функцији заменио Лека Колашинца који је из личних разлога поднео оставку и напустио просвету.

Радови при крају: Директор Раде Татовић испред школе у Виловима

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.