Увачког белоглавог супа убила струја на Кавказу

Живот за филмску причу: Мапа лета настрадалог орла (Фото: Profimedia, Google maps)

Живот за филмску причу: Мапа лета настрадалог орла (Фото: Profimedia, Google maps)

Увачки белоглави суп по имену Садам који је крајем маја спашен из заробљеништва у Ираку, трагично је настрадао на свом повратку у завичај. Погинуо је недавно у руском Поткавказју када је налетео на далековод под високим напоном.

-Био је у групи белоглавих супова који су рутом око Црног мора дошли до Кавказа и прешли овај масив, али је негде у подножју Садам налетео на далековод и завршио своје путовање. О томе, као и да су остале птице избегле ову замку и наставиле лет, известиле су нас колеге орнитолози из Русије које су нашу птицу препознале по прстену- каже Ирена Хришбек из Фонда за заштиту птица грабљивица у Београду.

Оно што је трагично настрадали Садам проживео током свог кратког живота достојно је добре филмске приче. Испилио се у литицама увачког кањона прошле године, али је још као млада птица одлутао у свет. Пронађен је у априлу у Ираку, у долини реке Шат Араб, тачно 2.537 километара од Увца, где је пао у руке криволовца који је планирао да за њега тражи откуп.

Свечани испраћај: Орао садам у Ираку (Фото: приватна архива)

У заробљеништву је провео скоро месец дана, а о његовој судбини сазнало се од једног ирачког ентузијасте кога је контактирао „отмичар“ птице. У београдском Фонду за заштиту птица грабљивица Србије кажу да је извесни Омар Ал Шекили одузео птицу од отмичара након чега је она упућена на опоравак у једно ирачко ловачко друштво. Садам је „идентификован“ на основу металног прстена око ноге, па су ирачани контактирали наше орнитологе. Опет се винуо у небо у присуству ирачког министра здравља који је свечаним говором у телевизијском преносу, поздравио слободу птице у власништву државе Србије.

-За Ирак је ово био велики догађај јер је Садам био први представник своје врсте који је после дугог низа година пронађен у овој земљи која је током Заливског рата изгубила велику колонију белоглавих супова- каже др Саша Маринковић, орнитолог из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у Београду који је маркирао Садама.

Орнитолози кажу да је свих 135 младих белоглавих супова који су се прошле године излегли у Србији, одлетело далеко од завичаја. Младе птице лутају до пете, шесте године старости, како би стекле искуство и научиле да се сналазе у простору. Према расположивим подацима, 62 одсто њих се врати, док преосталих 38 одсто страда, најчешће од упуцавања, ветрењача, недостатка хране,далековода...

-Повратак неких птица које су далеко летеле трајао од једне до чак пет година. Имали смо једног белоглавог супа који се 2017. вратио после шест година. Суп Алибаба, који је пре десет година пронађен у Јемену, 3.450 километара од Увца, никада се није вратио. Два увачка белоглава супа убијена су и у Саудијског Арабији. Наша је претпоставка да су Саудијци због прстена којим се маркирају посумњали да су израелски шпијуни- каже Маринковић..

ДЕСТИНАЦИЈЕ: Ирак и Израел су омилљене дестинације белоглавих супова са Увца, мада је један стигао и до Естоније, што је несвакидашње јер ове птице воле медитеранско подрућје. Имамо супа који је чак четири пута летео од Увца до Израела и назад због чега смо га назвали Хаџи суп- каже Дарко Ћировић из Специјалног резервата природе „Увац“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.