У "Панорами" од почетка године 27.000 ноћења

Распродани до краја октобра: Хотел

Распродани до краја октобра: Хотел "Панорама"

Хотел „Панорама“ јесен дочекује са одличним пословним резултатима. У протеклих осам месеци ове године 6.100 гостију остварило је близу 27.000 ноћења, а најбоља посета забележена је у априлу, мају и током летњих месеци, када се упрскос неповољним временским приликама, тражио кревет више. У највећем смештајном објекту на Златару попуњеност капацитета је у прва два квартала 2018. била преко 90 посто, а према досада уговореним аранжманима око 140 лежајева резервисано је све до краја октобра.

Аналитика којом баратају надлежни у хотелу „Панорама“ указује и на помаке у броју туриста из иностранства, а већ две године уназад приметан је и тренд дужег задржавања гостију. Гости су се лане и у првих осам месеци 2018 . у објекту задржавали од пет до седам дана, што је дупло дуже у односу на период од пре три године.

-Структура гостију је варирала у односу на период долазака. Током пролећа у нашем објекту одмарали су индивидуалци, полазници рекреативне наставе, синдикалци и екскурзије, док су у последња два-три месеца доминирале спортске екипе из различитих делова земље, региона, али и Турске. Само у „Панорами“ је у овом периоду боравило преко 1.000 спортиста – каже управник хотела и директор Туристичке организације “Златар“ Бранко Пуцаревић.

-Спортски туризам је наша велика шанса, али садржаје у овом сегменту морамо употпунити. Постојећи спортски терени на планини и у граду су прилично руинирани и неопходна је њихова хитна адаптација, као и изградња нових објеката прилагођених за висинске припреме спортиста. Туристима, са друге стране, недостају уређене пешачке и бициклистичке стазе, путокази, видиковци... Последњих година се доста улаже у туризам, али смо, чини ми се, још увек на почетку. Зато ће ови пројекти бити приоритет ТО“Златар“ у наредном периоду, уз још „агресивнију“ промоцију и рекламу потенцијала нововарошког краја- додаје Пуцаревић.

Добри пословни резултати: Бранко Пуцаревић

Златар и Нова Варош све су видљивији на мапи туристичких дестинација за посетити, али је за експанзију на овом пољу, осим нових садржаја и инфраструктуре, потребно и проширење смештајних капацитета, јер су садашњи са укупно 1.500 кревета, прилично оскудни. Изградња „Златарских бисера 2“ пун је погодак како би се привукли и гости са дебљим новчаницима јер савременом туристи нису довољни чист ваздух и предивна природа .

–Огромна је потреба за смештајним јединицама прилагођеним за боравак деце и младих. У „Панорами“ смо због недостатка кревета и већ попуњених резервација морали да одбијемо два велика клијента који су тражили објекат на пет месеци уз авансно плаћање од 50 посто од укупног износа пансиона. Према неким грубим проценама, Златару недостаје најмање 500 лежајева овог типа – наглашава Пуцаревић.

Према проценама пословодства локалне Туристичке организације, на Златару је у првих шест месеци ове године остварено преко 36.000 ноћења. Овом статистиком обухваћени су, међутим, само објекти који су уредно пријављени, њихови власници плаћају обавезне таксе и користе попуст на ваучере. Није тајна да на Златару има и доста оних који већ годинама уназад раде у „сивој“ зони.

–Годишње се у општинску касу од накнаде за боравишну таксу слије нешто више од 1,5 милион динара, а процене су да би у односу на реалан број посета и ноћења, та цифра требало да буде и пет пута већа. За, рецимо, пет година изгубимо око 25.000.000 динара, а то су средства којима бисмо могли да обновимо и изградимо сву потребну инфраструктуру и обогатимо садржаје – упозорава Бранко Пуцаревић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.