Наставља се пад у броју становника Нове Вароши

Летње поподне у центру града: Нова Варош

Летње поподне у центру града: Нова Варош

Нововарошана има свуда више него у завичају. Талас исељавања се наставља, природни прираштај је у минусу, па наша општина тренутно броји 1.755 становника мање него пре шест година. Према резултатима последњег пописа Нова Варош је 2011. имала 16.638 становника, док је према проценама статистичара крајем прошле године овде живело тек 14.883 људи.

Само прошле године остали смо краћи за 279 житеља. Званична статистика бележи да је лане у нашој општини било чак 139 више умрлих него рођених , док се 140 људи више одселило из Нове Вароши него што се у њу доселило. Упућени, међутим, кажу да је слика на терену знатно суморнија. Због школе или посла многи су спаковали кофере и отишли, али им је званична адреса и даље овде, док се не снађу. Сели углавном млађе становништво, често и читаве породице, што ће у блиској будућности довести до још већег пада наталитета.

Нова Варош је међу 30 општина у Србији са највећим негативним миграционим салдом и уколико се овај негативни тренд настави ови крајеви остаће потпуно пусти. Према подацима Републичког завода за статитику током 2017. године чак 254 Нововарошана трајно се преселило у друге градове Србије, док се у нашу општину у истом периоду доселило 114 особа.

-Од укупног броја трајно одсељених из Нове Вароши, чак 177 њих се одселило ван граница Златиборског округа, а њих 77 у околне градове. Међу досељенима, 49 их је некада живело у другим деловима Златиборског округа , а 65 ван њега- каже се у управо објављеном извештају Републичког завода за статистику.

На жалост, ништа боља ситуација није ни у другим деловима Србије која данас има 200 хиљада становника мање него на последњем попису. Од 169 градова и општина чак 130 бележи негативан миграциони салдо, а 120.355 људи је променило место пребивалишта, односно трајно се преселило из свог досадашњег места сталног становања у друго место унутар граница Републике Србије.

Највећи позитивни миграциони салдо имају Нови Сад и београдске општине Звездара,Палилула и Вождовац, док је у Златиборском округу последњих година једино у плусу Чајетина у коју се лане 149 људи више доселило него што се из ње одселило. У осталим општинама овог дела Србије миграциони салдо је негативан.У Ужицу је 353 више одсељених него досељених, у Прибоју 230, Пријепољу 218, Сјеници 144, Пожеги 69, Косјерићу и Ариљу по 58, а Бајиној Башти 50.

Осим Сјенице, у којој је прошле године било 333 рођених наспрам 268 умрлих, све друге општине у Златиборском округу имају и негативан природни прираштај.

-У Новој Вароши лане су рођене 104 бебе, а умрло је 243 људи. У Ужицу је 378 више умрлих него рођених, у Пожеги 252, Прибоју 192, Бајиној Башти 142, Косјерићу 125, Пријепољу 115, Чајетини 97 и Ариљу 94- кажу у Републичком заводу за статистику.

НАЈСТАРИЈИ У ОКРУГУ: Са просеком од 47,3 године становништво Нове Вароши најстарије је у Златиборском округу, док је најмлађе у Сјеници где је просек старости 38,1 годину. У осталих осам општина у округу просечна старост становништва је од 41,6 у Пријепољу до 46,5 у Косјерићу. На нивоу Србије која је крајем прошле године имала 7.020.858 становника, просечна старост је 43 године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.