Обновили споменик заборављеном жандарму

Севап: Сеуд Вефић крај обновљеног споменика

Севап: Сеуд Вефић крај обновљеног споменика

Надгробни споменик предратном жандарму Хамдији Даутовићу, исклесан од љутог златарског камена, опет плени пажњу својим изгледом и један је од најлепших на муслиманском гробљу код Мушине чесме.

Мада се о Хамдији који је преминуо почетком прошлог века, у Новој Вароши мало шта зна, његов надгробни белег недавно је обновила група мештана. Подигли су га из шикаре и трња у коме је деценијама лежао заборављен, очистили и поставили на самом уласку у гробље. На његовој предњој страни исклесана је сабља, а изнад ње метална плоча нагрижена рђом и на њој ћирилични натпис: „Хамдија Даутовић, привремени жандарм, рођен 1897, умро 1922.“.

-Учинили смо велики севап. Лежао је испод пута, у запуштеном парку који је подигнут на месту некадашњег гробља и да га нисмо лани пренели до сада би га скроз прекрили земља и трње и не би се видео. Џевад Џановић и комшија Мирсад Дрнда су прихватили да ми помогну, па смо споменик подигли камионском дизалицом и пренели га преко улице- прича Сеуд Вефић, чија је кућа изнад гробља.

О Хамдији Даутовићу који је преминуо у 25. години живота, зна се једино оно што пише на његовој надгробној плочи.

-Стари кажу да су Даутовићи некада живљели у Новој Вароши, али су се временом раселили, а најближи су данас у Пријепољу. Судећи према споменику Хамдија потиче из имућне породице, а могуће је да је у подизању споменика учествовала и држава којој је као жандарм служио- каже Џевад Џановић, председник Олд-тајмер клуба историјских возила и ствари и носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА.

Прича о обнови споменика заборављеном жандарму је у ствари прича о посебном односу и поштовању које према мртвима гаје мештани нововарошког краја, обе вере и нације.

-Наш клуб ће помоћи сваку сличну акцију. Прва ће бити реализована ускоро, у сарадњи са СУБНОР-ом, а помоћићемо им да обнове порушене бисте бораца - каже Џановић.

(Текст је део пројекта "АДЕТИ ИЗ ВАРОШКЕ ЧАРШИЈЕ" који "Варошке новине" реализују уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.