Ледена пећина: Скривени бисер Увца

Само у пратњи ренџера: Ледена пећина

Само у пратњи ренџера: Ледена пећина

Ледена пећина у кањону Увца добила је име јер је у њој температура стално осам степени, и лети и зими, каже легенда.

Ова пећина у кањону Увца једна је од најлепших у Србији, а прави је скривени бисер јер се до ње може доћи само чамцем преко Увачког језера, а онда металним степеницама уз стрму обалу. Део је пећинског система који је са 6.180 метара међу најдужим у Србији. У њеним подземним галеријама природа је створила ретко виђене украсе, дуге по десетак метара, често прошаране црвенкастим и плавичастим нијансама. На бројним каменим стубовима има и језерца-бигрене каде, из којих посетиоци могу без бојазни да пију воду.

Посета Леденој пећини могућа је само уз најаву чуварској служби јер је на улазу постављена решетка да би се накит сачувао од насртаја обесних појединаца.

- И поред отежаног приступа, за обилазак Ледене пећине влада велико интересовање туриста, али је број посета ограничен. Уређено је пола километра пећинских ходника, у којима је постављена дрвена подлога са рукохватима којом се туристи могу безбедно кретати. У дворанама су и две платформе са којих се може разгледати раскош драгуља - каже Миљка Дучић, директор „Резервата Увац“.

Истраживања која се тренутно обављају у Леденој пећини показаће колико туриста може у исто време да борави у њој, а да се не наруши природни склад. Научници су у Леденој пећини поставили осетљиве инструменте који ће да мере температуру и влажност ваздуха и региструју њихову промену током организованих посета туриста. Ова истраживања су део великог пројекта који финансира Министарство пољопривреде и заштите животне средине, а трајаће неколико година.

- Поред спеолошких, биће обављена и биоспелеолошка истраживања биљака и животиња које су стални или повремени становници пећина у кањону. Уз слепе мишеве, ту су и бројне врсте инсеката, али и сисари и птице који у пећинама праве јазбине и гнезда - каже Данко Јовић, руководилац нишке канцеларије Завода за заштиту природе Србије.

Туристи као рудари

Туристи кроз Ледену пећину крећу се као спелеолози и рудари, уз лампе на заштитним шлемовима. Ледена пећина нема електрично светло као неке уређене пећине у Србији, јер постављање није дозволио Републички завод за заштиту природе.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.