И Нововарошани међу кандидатима за Национални савет Бошњака

У Србији 23 националне мањине: Џамија у Новој Вароши

У Србији 23 националне мањине: Џамија у Новој Вароши

Припадници бошњачке националне мањине изаћи ће у недељу 4. новембра на изборе на којима ће бирати својих 35 представника у Националном савету Бошњака. У исто време широм Србије своје националне савете непосредним путем бираће још 18 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка, влашка, грчка,егпћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка.Национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бираће се посредно, путем електорских скупштина.

Рок за пријаву кандидата за изборе је 19. октобар, а на две изборне листе Бошњака које је већ верификовала Рапубличка изборна комисија има и кандидата из Нове Вароши. На Изборној листи „Самоопредељење - др Сулејман Угљанин“ је Бехија Хаџић (1961.), инжењер технологије, док је имам Исмет Бихорац (1970.) на изборној листи „Матица бошњачка - академик Муамер Зукорлић Муфтија“.

На изборима могу гласати сви припадници националних мањина са правом гласа који су уписани у посебан бирачки списак. Они до 19. октобра у поноћ у свом месту становања могу извршити увид у посебан бирачки списак или тражити промену, док се након тога захтеви подносе Министарству државне управе и локалне самоуправе све до 72 часа пре избора.

-Упис и промене у посебном бирачком списку могу се извршити и у Општинској управи Нова Варош, у канцеларији број 1. на другом спрату зграде, сваким радним даном у времену од 7 до 15 сати. Обавештење бирачима о дану и времену одржавања избора, са бројем и адресом бирачког места на коме бирач гласа и бројем под којим је уписан у извод из бирачког списка, биће достављено најкасније пет дана пре дана одржавања избора- каже начелник општинске управе Мирел Рољевић.

У Србији скоро 13 одсто од укупног броја становништва чине националне мањине. Како је законом прописано, улога националних савета је да се у складу са европским нормама боре за остваривање права националних мањина у области језика, културе, информисања и образовања.

Национални савети су први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. На последњим изборима 2014. године у Новој Вароши је од 890 Бошњака уписаних у посебан бирачки списак гласало њих 466 (52,36 посто), а гласао је и један од три уписана Рома.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.