Увачке супове прате сателитом!

У волијери пред лет: Супови опремљени одашиљачом (Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица)

У волијери пред лет: Супови опремљени одашиљачом (Фото: Фонд за заштиту птица грабљивица)

Три орла лешинара из колоније код Нове Вароши понела су сателитске одашиљаче па њихово кретање од недавно може да се прати и преко интернета. Са савременом опремом на леђима они су се у небо винули са Растока, чиме је у Специјалном резервату природе Увац званично обележен 1. септембар Међународни дан белоглавог супа.

Пројекат „Праћење белоглавог супа сателитским одашиљачима“ реализује Фондација за заштиту птица грабљивица из Београда на чијем се интернет сајту (вултуре.орг.рс) може пратити кретање обележених птица. Финсијска средства за његову реализацију обезбедили су Министарство за заштиту животне средине, Бео зоо-врт и компанија Телеком Србија, док на терену помажу предузеће „Резерват Увац“ које газдује овим заштићеним природним добром и Туристичка организација „Златар“.

-Сваки одашиљач тежак је по 35 грама и не смета птици. Помоћу њих пратиће мо њихово кретање и навике што ће нам доста помоћи у истраживању живота ових моћних птица, распона крила и до три метра- каже вођа пројекта Саша Маринковић, орнитолог са Инситута за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

На свом првом лету изнад кањона Увца сателитски одашиљач понео је и орао по имену Пироћанац који се пре две године излегао у Бео зоо-врту и детињство је провео у кавезу. Он је и прва строго заштићена врста птице која се излегла у неком зоолошком врту у Србији и која је пуштена у природу.

Првобитни план био је да Пироћанац буде међу првим птицама пуштеним на Стару планину у оквиру програма насељавања белоглавог супа у овај део Србије.Нажалост, дошло је до застоја у реализацији пројекта, па су га чланови Фондације донеле на Увац.

-Пироћанац је одлично полетео с обзиром на то да је на Увцу први пут раширио крила ван кавеза. Винуо се 2.000 метара увис, до тачке са које може да види цео Балкан. У уторак је примећен у групи птица које су надлетале хранилиште- каже Ирена Хришбек из Фонда за заштиту птица грабљивица.

Увачка колонија је дом за више од 400 белоглавих супова и најбројнија је на Балкану. Резерват Увац је иначе дом за укупно 172 врсте прица, а поред белоглавих супова овде живи и сури орао, орао мишар, змијар...

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.