Војевање војводе Бојовића у фељтону "Новости"

Учесник шест ратова: Војвода Петар Бојовић

Учесник шест ратова: Војвода Петар Бојовић

У петак, 24. августа, „Вечерње новости“ започеле су објављивање фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ новинара Драгољуба Гагричића. Редови фељтона из пера овог врсног новинара прате ратнички пут и судбину најзнаменитијег Старовлашанина.

Поводом стогодишљице одбране Србије у Великом рату,“Новости“ у 10 наставака доносе зрнца из богатог животописа славног Златарца, најзнаменитије личности Старог Влаха – војводе Петра Бојовића. Аутор је бирао грађу из записа, ратних дневника, часописа, мемоара, из књига које сведоче о животном путу, али и кључним догађајима и победама Српске војске у шест ратова, од 1876-1918. године.

Читаоци имају прилику да сазнају о путешествију породице Бојовић – од Васојевића до Србије, одласку питомца Артиљеријске школе на бојиште, те како је Бојовић, једини команант армије – рањен на првој борбеној линији и како су битке у којима је командовао Првом армијом – код Куманова и у пробоју Солунског фронта – биле посмртно звоно за две монархије: Отоманску и Аустроугарску.

Занимљива су сведочанства како је Бојовић два пута био роб: у детињству и под старост, зашто је одликован 41 пут, потом оспораван, па сахрањен без икаквих војних почасти и – деценијама заборављен?!

Војводини биографи, истина малобројни, најчешће заобилазе неке догађаје и одлуке у животу Бојовића, у првом реду његово однос према „црнорукцима“ у „Солунском процесу“ 1917. године, па одбијање да служи окупатору 1941. године, те подршку Дражи Михаиловићу или последњи чин животне драме ратника у 87. години живота.

Редови фељтона (на страницама и порталу „Новости“) подсећају на трагичну судбину отаџбине, војводе Бојовића и војске, као и на дуг повратка на стражу завичаја, али и на чудне путеве нестанка и тешкоће у сакупљању заоставштине.

Негде у позним годинама војвода Петар Бојовић је, кажу, говорио:

–Мој живот, то су наши ратови…

(Извор: "Вечерње новости")

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.