Противградној одбрани недостаје ракета!

На 11 станица свега 23 ракете:  Амзићи

На 11 станица свега 23 ракете: Амзићи

Противградне станице у Буковику, Амзићима, Љепојевићима, Јасенову и Негбини које су почетком јула испразниле своје магацине добиле су по ракету-две за прву помоћ, па 33 хиљаде хектара пољопривредног земљишта у општини Нова Варош сада чувају укупно 23 пројектила што није довољно за успешну борбу против градоносних облака и заштиту летине. Пољопривредници забринуто гледају у небо јер три противградне станице ове године нису ни почињале са радом, док преосталих 11 од почетка сезоне кубури са мањком муниције за „небеску артиљерију“.

Противградне станица у нововарошком крају дочекале су сезону противградне одбране са по осам до десет ракета у арсеналу, мада је оптималан број 12. Од половине априла до данас у нашој општини се по градоносним облацима дејствовало током 15 дана, па како није било допуне магацини су се брзо испразнили. Слична ситуација је и у осталих шест општина чија је противградна одбрана под командом Радарског центра „Сјеница“.

-Мада према позитивном мишљењу Министарства пољопривреде и Министарства финансија нема законских ограничења да локалне самоуправе купе ракете средствима из својих буџета, до сада је то у овом делу Србије урадила једино Ивањица. За станице на својој територији они су купили 120 ракета, док из Нове Вароши, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара,Тутина и Рашке нема најава да ће ове године донирати ракете- каже за „Варошке новине“ Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града Републичког хидрометеоролошког завода.

Од половине априла до данас град и суградица су у девет наврата тукли поједине делове наше општине. У градоносне облаке испаљено је укупно 76 ракета, највише са станица у Дражевићима, Јасенову и Дебељи.

- На срећу није било значајније штете, осим у Дебељи, где је према пријави противградних стрелаца, град током невремена 7. јуна уништио 50 посто рода на 1,5 хектара засејаних боранијом, пасуљом, луком и осталим повртарским културама, а штету је претрпело петнаестак домаћинстава. У последња три месеца имали смо рекордну нестабилност атмосфере на читавој територији Републике Србије, тако да смо до половине јула имали и рекордних 50 дана са дејством и рекордну потрошњу од укупно 9.522 ракете, од чега су 582 ракете испаљене на територији Радарског центра „Сјеница“. У последњих осам година ове смо имали најбољу снадбевеност са ракетама - каже Бабић.

„Противградни кишобран“ над седам општина југозападне Србије и овог лета је пун рупа, јер су активне свега 62 противградне станице од укупно 83. У нововарошкој општини под катанцем су три, противградне станице у Радоињи и Рутошима већ годинама немају стрелце, док до станице у Драглици нема прилазног пута због имовинског спора.

Додатни проблем је што су нишанџије незадовољне малим примањима, па су све чешћи и откази. Државна накнада за стрелце се није мењала у задњих десет година, па ретко ко хоће да се за мале паре прихвати велике одговорности.

-Чак 14 противградних станица са територије Радарског центра „Сјеница“ ове године не ради јер нема стрелаца. Сезона противградне одбране траје шест месеци, током којих им Републички хидрометеоролошки завод исплаћује месечну накнаду од 4.000 динара нето, а помажу и поједине општине. Позитиван пример је Ивањица која стрелцима доплаћује по 9.000 динара месечно- каже Бабић.


ПОМОЋ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА: Удружење које окупља стрелце противградне заштите у општини Нова Варош и ове године је, као и лани, добило 600 хиљада динара помоћи из локалног буџета. Прошле године буџетска помоћ је искоришћења за уређење објеката на противградсним станицама.

- Овај пут одобрена средства ће бити исплаћена као надокнада стрелцима за њихово ангажовање. Ово је само део онога што ове године улажемо у развој села и пољопривреде, а укупна средства издвојена за ту намену су позамашна. Гледаћемо да противградну одбрану помогнемо и на друге начине, јер инвестирање у ову област много мање кошта од штете коју за само неколико минута може да направи један градоносни облак- каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.