Синоћ уз ватромет свечано отворен "Златарфест"

Четири дана добре забаве: Свечано отварање

Четири дана добре забаве: Свечано отварање

Богатим културно-забавним програмом и спектакуларним ватрометом, синоћ је на градском Тргу у Новој Вароши у присуству више хиљада мештана и гостију, свечано отворен „Златарфест“ – манифестација коју је пре пет година установила локална самоуправа у циљу промоције природних и туристичких потенцијала златарског краја.

Фестивал је званично отворио председник општине Радосав Васиљевић који је гостима нововарошког краја пожелео срдачну добродошлицу, а суграђанима добру забаву и дружење.

-Од готово заборављеног места на туристичкој мапи Србије, Нова Варош је данас постала једна од најатрактивнијих дестинација за посетити. Пре непуних десетак година закатанчени су бројни објекти - тадашње узданице у развоју туризма , а на годишњем нивоу остваривано је једва 5.000 ноћења. Лане је остварено око 100.000 ноћења, проширени су хотелски, апартмански и смештајни капацитети у сеоским домаћинствима, а још већа експанзија очекује се током ове и наредне године када ће у рад бити пуштена два нова хотела са преко стотину лежајева. Приоритет ће, међутим, бити поновно отварање некадашњег РХ Завода “Златар”, а уз подршку државе, на добром смо путу да до краја ове године овај објекат добије новог власника - казао је Васиљевић.

“Златарфест” већ неколико година уназад у значајном мери креира визуелни идентитет нововарошке општине, нагласио је директор Туристичке организације ”Златар” Бранко Пуцаревић. Он је посетиоце фестивал поздравио у име Организационог одбора манифестације.

-Ефекти “Златарфеста” су значајни и немерљиви у промоцији општине, али и на пољу афирмације туризма у ширем контексу – оценио је Пуцаревић.

Први дан “Златарфеста” завршен је концером фолк диве Даре Бубамаре. У поподневним часовима одржана је 6. Смотра фолкора уз дефиле учесника градским улицама, док је у холу Дома културе отворена традиционална излозба радова локалног ликовног клуба „Златарска палета“. У Блблиотеци “Јован Томић” одржан је Час читања и писања.

Данас у поподневним сатима (17 сати, велика сала Дома културе) одржаће се Сабор певања из вика, а након 21 сат дуго очекивани концерт популарног Тропико бенда. Субота је резервисана за сплаварење Златарским језером и такмичење у справљању најбоље златарске чорбе, док ће окосницу вечерњег музичког програма на градском Тргу чинити Трибут бенд Бјело Дугме. Недеља је већ по традицији спортски дан, а током трајања фестивала посетиоцима ће бити понуђени и бројни други садржаји, попут изложбе пољопривредне механизације, сувенира, старих заната, рукотворина, накита, пчелињих производа...

Своја врата за посеиоце  “Златарфеста” широм су отворили и Завичајни музеј и галерија „Квадратура круга“.

И ове године изложба слика Удружења "Златарска палета"

 

Смотра фолклора: Дефиле учесника градским улицама

 

Први концерт: Дара Бубамара

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.