Мајстор Пушија поклонио голове за црквену порту!

Опет се чује дечији жагор: Порта Цркве Свете Тројице

Опет се чује дечији жагор: Порта Цркве Свете Тројице

Комшијска деца која јуре за фудбалском лоптом по порти Цркве Свете Тројице у Новој Вароши од недавно играју на мале голове, подељени у две екипе. Изварио их је од цеви у својој радионици познати мајстор Ирсад Пушија, а донацију је у име свештеника примио старешина цркве Лазар Вељанчић, и сам отац четворо деце.

Mајсторска радионица Ирсада Пушије налази се недалеко од градске цркве, према Зебиновцу.

-Сваки дан када кренем с посла кући у Вигњеве виђам ђецу, а има их доста, како јуре за лоптом по порти, онако без циља. Помислио сам да би им два гола решила велики проблем, а у цркви су с одушевљењем прихватили мој предлог. Мој потез подстакао је и друге, па је ватрогасац Срђан Голубовић из оближње Кубуровине наручио да направим љуљашке за ђецу и оне ће ових дана бити постављене, а има још најава за сличне донације- каже мајстор Ирсад Пушија (52).

Пушија је, каже, и сам као мали проводио дане играјући фудбал у црквеној порти.

-Црквена порта нам је била омиљено мјесто за игру и дружење, а и данас се памте турнири у малом фудбалу који су у то време играни у њој. Жагор ђечије игре који је једно време био утихнуо, од скора се опет чује из дворишта богомоље, што ме је обрадовало и подсјетило на детињство и безбрижне дане- каже Пушија.

Мајстор Ирсад Пушија један је од последњих ковача у нововарошком крају, а са ковачким мехом и наковњем из своје радионице чест је гост изложби старих заната. За њега, међутим, кажу да није обичан ковач већ својеврсни уметник који „гвожђу даје живот“, а коване ограде, свећњаци,сталци за кишобране и стона вина, лампиони и столови од ковног гвожђа само су неки од предмета које ствара овај врсни мајстор. Пушијине мајсторије данас красе многе домове,галерије и пословне просторе широм бивше Југославије.

(Текст је део пројекта "АДЕТИ ИЗ ВАРОШКЕ ЧАРШИЈЕ" који "Варошке новине" реализују уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије)

Добре комшије: Мајстор Ирсад Пушија и свештеник Лазар Вељанчић (Фото: С. Гујаничић)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.