Прикупљају експонате за изложбу о Великом рату

Поставка од  1. новембра: Зграда библиотеке и музеја

Поставка од 1. новембра: Зграда библиотеке и музеја

Ратници у гуњевима и шајкачама, са ордењем на грудима за подвиге и ране или обележени тракама на рукаву у заробљеничким логорима Европе - мотриће на потомке са паноа одељења ужичког Музеја у Новој Вароши. Цео век после Солуна трећепозивци, регрути, добровољци у прекобројним пуковима и старовлашке комите подсећаће поколења на време смрти, албанску голготу и васкрс Српске војске.

Пожутеле слике из старих рамова или из скривница на таванима и у дрвеним сандуцима, као и записи у архивама, где су на жалост, нашим грехом и немарношћу остављени, угледаће светлост дана на изложби у завичајном одељењу 1. новембра ове године. Светковина је подовом Дана општине и у част 100- годишњице одбране Србије у Великом рату.

–Министарство културе и информисања Србије одобрило је средства за адаптацију дела простора и опремање спомен-собе посвећене војводи Петру Бојовићу и Великом рату – каже Славица Стефановић, директор Народног музеја у Ужицу. – Реализацији пројекта има велики културно-историјски, регионални и национални значај.

Народни музеј позвао је грађане да за сталну музејску поставку дарују експонате и сведочанства предака.Затражена је и подршка завичајних хроничара, власника приватних збирки, установа културе и баштине...

–Имамо део експоната, у првом реду оружја, а потребна су нам документа, фотографије и друга грађа: војне легитимације, Албанске споменице, одликовања, потврде о заплени имовине, документа или фотографије које на било који начин сведоче о привредном стању у Новој Вароши у периоду рата (школство, здравство, штампа), лични предмети (марамице, пешкир, есцајг, војничка писма), слике учесника рата, војнички предмети – каже Стефановић.

У једној од најстаријих зграда у центру града, саграђеној 1908. године за потребе турске управе, пре шест година отворено је завичајно одељење са четири поставке, од праисторије до Великог рата. Збирке ће се обогатити како би се исправила неправда према онима коју су своју дужност часно испунили – на бојном пољу било је 2.000 војника и око 1.200 погинулих или умрлих у логорима и као жртве терора и окупације.


Реплике експоната о војводи Бојовићу: Са недавне изложбе "Велике наде мајке раде"

Пошто су Варошани увелико закаснили и у прикупљању грађе о војводи Бојовићу, за сталну музејску поставку радиће се реплике експоната које ће сведочити о ратничком путу дуго година заборављеног команданта Прве армије и начелника Врховне команде, који је под заставом отаџбине провео 46 година.

У Ужицу кажу да су за припрему спомен-собе и изложбе ангажовали тим историчара, кустоса и музејских саветника у коме су, поред Станојке Миливојевић, Николе Гогића и Индире Генџић из ове установе и Радивоје Бојовић из Музеја у Чачку, Анђелија Радовић из Војног музеја и архитекта и дизајнер Игор Степанчић из Београда.

Да би се, у последњи час, надокнадило оно што је деценијама пропуштено или, бар, за последњих шест година, како је отворено завичајно одељење, апели за сакупљање грађе и нека писма на Фејсбуку – неће дати очекиване резултате. Неопходан је, свакако, обилазак терена, поготову што савремена техника – на пример ручни скенер (од 16.000 – 30.000 динара), омогућава за пар секунди снимање фотографија, али и докумената формата А-4, па власници не страхују да ће остати без драгих успомена.

ЗАБОРАВ И ТРАГОВИ: Уз залагање да се негује култура сећања и памћења, у Удружењу потомака ратника Србије 1912-1920. године одавно указују да нетрагом нестају документа, изумиру породице ратника и гасе се огњишта:

–Из цркве Св. Тројице у Новој Вароши пре седам-осам година изгубио се траг читуљи са 342 имена погинула или умрла ратника?Тражимо и да се нађу сведочанства о забрани употребе ћирилице, те подаци о страдању села, броју ратне сирочади... Оскудни су и непотпуни подаци о 16 носилаца Карађорђеве звезде, а у завичају не знају, на пример, ко је био Коста Борисављевић, који је напустио службу у Белој кући (био и секретар председника САД Хувера) и на Солунском фронту носио заставу Добровољачке дивизије?!


АДРЕСЕ ЗА ДАРОДАВЦЕ: Народни музеј преузима обавезу да све предмете који буди изложени у сталној поставци достојно репрезентује, а имена дародаваца видно истакне- подсећа Стефановић.

Иначе, сва грађа може се доставити Народном музеју у Ужицу или Завичајном одељењу у Новој Вароши. За неопходне информације грађани могу контактирати запослене на телефон 031/521-360 или путем мејл адреса muzejuzice@ptt.rs или muzejnovavaros@gmail.com.


(Текст је део медијског пројекта "ЈУНАЦИ ВЕЛИКОГ РАТА СЛАВОМ ОВЕНЧАНИ" који "Варошке новине" реализују уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије)

Са пожутелих фотографија: Војници из Трудова у заробљеништву у Дрездену

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.