"Војводи у част", у понедељак 16. јула

Цвеће и венци : Код спомен-чесме у Мишевићима (Фото: Р. Прелић)

Цвеће и венци : Код спомен-чесме у Мишевићима (Фото: Р. Прелић)

Низом догађаја и уметничким програмом под називом „Војводи у част“ Општина Нова Варош , у понедељак 16.јула, обележава два значајна јубилеја – 160 година од рођења славног земљака војводе Петра Бојовића и 100 година од завршетка Великог рата.

Према најавама општинског Одбора за обележавање јубилеја, светковина ће започети у 10 сати на градском Тргу у Новој Вароши када ће делегације локалне самоуправе, државних и општинских установа и институција, удружења и грађана положити венце и цвеће на спомен обележје војводе Бојовића, учесника шест ослободилачких ратова. По већ прецизно утврђеној сатници, у 12 сати крај спомен чесме у војводиним родним Мишевићима такође ће бити одата почаст овом војсковођи који је својим војничким умећем и личном чашћу себи за живота подигао најлепши споменик у српском роду.


Два јубилеја: Плакат манифестације

Поподневни односно вечерњи део програма започеће у 19 и 30 сати у галеријском простору нововарошког Дома културе. Гости, угледне званице и сви поштоваоци лика и дела Петра Бојовића имаће прилику да тада погледају изложбу посвећену војводиној мајци Ради (1822-1904), рођеној Пешић. Поставка носи назив „Велике наде мајке Раде“ ауторке Индире Генџић, кустоскиње овдашњег Завичајног музеја, који је организатор догађаја.

-Завршницу светковине обележиће уметнички програм „Војводи у част“. Почетак је заказан за 20 и 30 сати на централном платоу Трга који носи име најславнијег Старовлашанина. Реч је о драмско-музичком спектаклу у којем учествују прваци београдског глумишта Вања Милачић и Лепомир Ивковић, и Камерни оркестар из Земуна, са солисткињом Јањом Милишић Крижак (сопран) – најављују у општинском Одбору. Уколико се погоршају временске прилике, програм ће бити одржан у великој сали Дома културе.

Покровитељ манифестације је Општина Нова Варош, а у организацији учествују: Дом културе „Јован Томић“, Народни музеј Ужице- завичајно одељење у Новој Вароши, као и удружења „Смарт“ и Потомака ратника 1912-1918 „Војвода Петар Бојовић“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.