Здравље на корен улази!

Велико интересовање пољопривредника

Велико интересовање пољопривредника

Значај анализе и контроле квалитета плодности земљишта, подизање, нега и заштита засада, посебно малињака, као и програм субвенција воћарске производње током ове године биле су кључне теме о којима су на пре неколико дана одржаној трибини у згради СО разговали пољопривредници из нововарошког краја, њих педесетак, са стручњацима ужичке Саветодавне пољопривредне службе и општинског Одељења за привреду и локални економски развој, која је била организатор скупа.

- Без контроле земљишта немојте ништа радити. Бацићете паре и нанети штету биљкама. Значај анализе је у томе да се смање трошкови производње и радне снаге, чува животно окружење, на добар начин развија биљка у складу са девизом да здравље на корен улази, као и да се што је најважније повећају приноси – само је један од савета који се могао чути на трибини на којој су говорили агрономи Андрија Радуловић и Небојша Брзаковић, из сектора за воћарство и повртарство при ССС Ужице, као и Даша Марковић, представник фирме ТМБ Диамонд, иначе, једне од највећих српских произвођача и дистрибутера еколошких ђубрива и омлемењивача земљишта.

На скупа је било речи и о технологији у узгоју и заштити малине, која је у златарском крају доминантна у односу на остале воћарске културе, а агроном из општинског КЛЕР-а Милинко Шапоњић упознао је пољопривреднике о плановима везаним за програм субвенционисања у 2017.

– Израда плана је у току, а конкурси се могу очекивати крајем фебруара или почетком марта. Програм субвенција ће бити усклађен са законом и препорукама ресорног Министарства, али оно што је извесно је да ће Општина у складу са финансијским могућностима средства опредељивати за набавку механизације, подстицај органске производње која је у повоју, као и за одлазак пољопривредника на сајмове, стручне скупове и едукацију – истакао је Шапоњић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.