Ново идејно решење за споменик ратницима 1912-1918.

До јесени још један споменик: Трг војводе Бојовића

До јесени још један споменик: Трг војводе Бојовића

Одбор за подизање споменика ратницима 1912-1918. године недавно је, (после одустајања изабраног аутора) усвојио ново идејно решење, које је предложио академски вајар Небојша Савовић – Нес из Горњег Милановца.

Заборављеним прецима, палим за слободу, откриће се белег, како је планиранo, на градском тргу, недалеко од бронзане скулптуре војводе Петра Бојовића – 1. новембра 2018. године, на светковини поводом Дана општине Нова Варош и 100- годишњице одбране Србије у Првом светском рату.

–Споменик висине 2,5 метра биће вертикала у зеленој површини, чистих облика својствених савременом изразу, надахнута традиционалним обележјима крајпуташа, који темом, формом и материјалом имају дубоко усађено памћење у неколико генерација – каже аутор мр Небојша Савовић и додаје:

–На врху споменика је крстолики прорез, отворен ка небу, са традиционалним оцилима рељефно приказаним. У самом отвору крста је у духу поменутих крајпуташа стилизовани голуб раширених крила, исклесан у монолиту каменог споменика, обострано сагледљив. У дну споменика биће исклесан рељефни ловоров венац.

Чланови Одбора (Раде Васиљевић, Милан Бјелић, Радиша Филиповић, Бобан Васиљевић, Рада Стојановић, Дејан Грбић, Милан Кнежевић и Радивоје Бујишић) одлучиће ускоро о тексту, који ће бити уклесан у доњем делу спомен-обележја. Осим година и „назива“, предложени су и кратки родољубиви стихови неког од српских песника тог времена, који су, како каже вајар, доживели голготу и васкрс ондашње Србије храбрих ратника. 

Савовић подсећа да ће нови споменик на Тргу војводе Петра Бојовића бити засебан, добро одмерен симбол целине. Белег од камена (мермера) светло окер боје, што асоцира на боју пешчара, подићи ће се у травнатој површини на рубу поплочаног платоа и неће реметити постојећи концепт, композиционо следећи традиционално постављање обележја у том времену.

–У току је израда детаљног извођачког пројекта, на основу ког ће Одељење за инвестиције СО расписати јавну набавку, како би се припремни и клесарски радови благовремено извели – кажу Раде Васељевић, председник Општине и Милан Бјелић, председник Удружења потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“.

Вајар Небојша Савовић – Нес клесао је споменик војводи Живојину Мишићу у Горњем Милановцу, а аутор је више белега личностима из лозе Обреновића у таковско-рудничком крају. Тренутно ради попрсје краља Александра Карађорђевића и на рељефном украшавању храма Светог Саве на Врачару.

(Текст је део медијског пројекта  "ЈУНАЦИ ВЕЛИКОГ РАТА СЛАВОМ ОВЕНЧАНИ" који "Варошке новине" реализују уз финансијску помоћ  Министарства културе и информисања Републике Србије)

У славу и част 1.200 ратника: Споменик висок 2.5 метара

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.