Надлежни апелују: Опрез, прете нам пожари!

Почиње сезона шумских пожара: архивски снимак (Фото: Р. Прелић)

Почиње сезона шумских пожара: архивски снимак (Фото: Р. Прелић)

Општински штаб за ванредне ситуације у Новој Вароши позвао је све грађане да летос појачају мере опреза због повећаног ризика од избијања пожара након најаве метеоролога да је пред нама 40 жарких дана. Правним субјектима и скупштинама станара у стамбеним зградама упућена је препорука да размотре стање превентивно-техничке и против-пожарне заштите у зони своје одговорности, а спровођење законом прописаних мера контролисаће инспекцијски органи.

Надлежни кажу да је стање против-пожарне заштите нешто боље него у претходном периоду, али да и даље има доста недостатака које ваља отклонити што пре.

-Од 44 улична хидранта са којих се узима вода приликом гашења пожара исправно је свега 11, а најгора ситуација је у доњем делу града што све може имати несагледиве последице у случају већих пожара. Нова Варош је својевремено имала можда најбољу мрежу, али током последње реконструкције Карађорђеве улице, на делу од раскрснице за Вигњеве према Зебиновцу, сви хидранти су зазидани или је преко њих пресвучен асфалт. Лоше стање је и у објектима за колективно становање јер поједине зграде су без црева и друге опреме за гашење пожара, док многи хидранти немају чак ни воду, а пред новим управницима и скупштинама станара је да отклоне недостатке што им и закон налаже– каже Југослав Милетић, командир Ватрогасне јединице у Новој Вароши.

Због кишног приолећа и појачане превентиве од почетка ове године забележен је знатно мањи број пожара него у истом периоду прошле године. Пред нама је, међутим, сезона шумских пожара па из Општинског штаба за ванредне ситуације траже од надлежних у Шумском газдинству да појачају контролу и благовремено предузму све мере заштите - од одржавања шумског реда и просецања одређених шумских рејона до обезбеђена осматрачке и чуварске службе.

-У фебруару је у нашој општини формирана специјализована јединица Цивилне заштите од 30 људи који су обучени да у садејству са професионалним ватрогасним јединицама успешно гасе велике пожаре. Међутим, грађани у месним заједницама су нам и даље недовољно или тотално необучени , што представља најслабију карику у систему заштите од пожара. Због тога имамо велики несклад између резултата који се постижу и напора који се објективно улажу у ову област, али очекујемо да ће се то ове године променити- каже Радивоје Бујишић, начелник Општинског штаба за ванредне ситуације.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.