Аднан Софтић, први туристички водич у златарском крају

Отвара и агенцију: Аднан Софтић

Отвара и агенцију: Аднан Софтић

Аднан Софтић (41) из Нове Вароши први је лиценцирани туристички водич у златарском крају. Упротеклих неколико месеци он је успешно прошао специјални програм едукације и обуке које је организовало Министарство туризма и добио сертификат за професионално обављање овог све атрактивнијег посла.

Школа за туристичког водича прилично је комплексна, поготово за оне који у свом досадашњем раду нису имали додира са овом све перспективнијом граном привреде, каже Аднан. Он има готово две деценије искуства као агент продаје, одличан је у маркетингу, комуникацији са људима, доказао се и на послу руководиоца и рачунополагача у великим трговинским маркетима, али му је поље туризма досада била само жеља и амбиција да се овим послом бави у будућности. А да би стекао услове за нову професију, поред одличног познавања енглеског језика и опште културе и информисаности, морао је да положи још десетак стручних испита и прође прилично сложене психолошке тестове елиминационог карактера. Области попут економике туризма, водичке службе, туристичких ресурса , друштвеног уређења , хотелијерског пословања, туристичке политике и законске регулативе на овом пољу биле су за Аднана непознаница, али не и препрека да се домогне дипломе туристичког водича.

-Планирам да у почетку, док не „испечем“ занат, обављам посао локалног туристичког водича како би на најбољи начин групама или индивидуалцима представио и интерпретирао богато природно и културно-историјско наслеђе нововарошког краја. Трудићу се да, у складу са захтевима оних који ме ангажују, као и структуре гостију, будем што бољи, убедљивији, приступачнији, да туристима на што занимљивији начин приближим све лепоте и потенцијале овог дела Србије. Како бих разбио монотонију у пружању бројних информација, покушаћу да се осврнем на специфичности, раритете, атракције, митове и легенде везане за ово подручје. Од квалитета мог рада зависиће у значајној мери и сам квалитет путовања, а самим тим и задовољство госта. Неретко се дешава да туристи на основу утисака које на њих остави туристички водич креирају слику о тој општини или регији – каже Аднан. 

Први туристички водич у Новој Вароши спреман је да ради и у служби овдашње заједнице, а да ли ће се овим послом на локалу бавити дугорочно, зависиће и од спремности општинске управе, туристичких посленика и хотелијера да се, како Аднан истиче, на озбиљнији начин и са што мање импровизације баве туризмом. То је грана чији развој захтева план и визију на дуже стазе, стручне кадрове и улагања, сматра Софтић, који, иначе, планира да у будућности са супругом Аном у граду на падинама Златара отвори и прву туристичку агенцију.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.