Јаворски сабор двојничара 24. јуна

Чувају традицију: Учесници сабора пре две године

Чувају традицију: Учесници сабора пре две године

У недељу пред Видовдан, 24. јуна, код шумарске куће на Јавору одржаће се „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“. Звуци древних инструмената ће, по 23. пут, окупити свираче, поклонике наслеђа предака и љубитеље старина.

Јаворски сабор организује се у знак сећања на Калипољску битку, први бој у Јаворском рату, 23. јуна 1876. године. Тако се наставља традиција народног вашара од 1907. године, када је народ подигао споменик мајору Илићу и јаворским јунацима, на две стотине метара од границе Кнежевине Србије и Отоманског царства.Свирачи ће показати умеће баш на месту некадашње царинарнице, недалеко од Василијине чесме.

Сабор организују Дом културе „Ивањица“ из Ивањице, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића, уз покровитељство Министарства културе и информисања у жељи да чувају традицију, изворно народно стваралаштво и културни идентитет.

Извођаче чекају пехари за прва места у млађим и старијим категоријама, а такмичар који три пута за редом победи стиче звање „мајстор двојница“. Уз дипломе и захвалнице, жири ће доделити и награде за младе таленте и најмлађе учеснике смотре народног стваралаштва. За учешће на Сабору заинтересовани се могу пријавити (032/ 661-087) Дому културе у Ивањици.

У легендама и песмама у Старом Влаху и ширем крају чувају се успомене на мајора Илића и јаворске јунаке, догађаји и ратници проносе се кроз славе и светковине. У недељу пред Видовдан народ долази на вис, код белог обелиска и својим прецима и јунацима на гробљу ратника и крај Карађорђева шанца запале свећу и прекрсте се, уз речи: „Бог да им душу прости, вечна слава и хвала им!“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.