Завичајни музеј добиће спомен-собу војводе Бојовића

Музеј: Једини пано о Петру Бојовићу и Великом рату

Музеј: Једини пано о Петру Бојовићу и Великом рату

Најзнаменитији Старовлашанин, војвода Петар Бојовић (1858-1945) у завичај се, 52 године после смрти, вратио бронзаном скулптуром вајара Миодрага Живковића на градском тргу у Новој Вароши, нa Видовдан 1997. године, а 21 годину од исправљања ове неправде у Завичајни музеј стићи ће и експонати о животном путу војсковође.

Након вишегодишњих најава, уродили су плодом напори општинске управе и Народног музеја из Ужица, па је Министарство културе Србије издвојило 3,6 милиона динара за пројекте спомен-собе војводе Бојовића у Завичајном музеју (одељењу ужичког Музеја) и поставку о нововарошком крају у Великом рату. Отварање је најављено за 1. новембар, на Дан општине, када ће се обележити и 100-годишњица одбране Србије у Великом рату.

Поред сведочанстава која ће земљаке подсећати да је, учествујући у шест ратова (од 1876. до 1918. године), Бојовић под заставом отаџбине провео 46 година и био командант Прве армије и начелник Врховне команде Српске војске, у ужичком Музеју припремиће и изложбу о Првом светском рату. Из историјске таме, где је, на жалост, нашим грехом и немарношћу остављена, изрониће грађа о јунацима, жртвама и страдању варошког краја у Великом рату и осветлити допринос слободи.

Припреме за обележавање два јубилеја – 160-годишњице од рођења војводе Петра Бојовића (16. јула) и 100-годишњице пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије 1918. године, започеле су прошле јесени. Одбор за прославе недавно је, на другој седници, анализирао активности за одавање почасти ратницима, залажући се за шири спектар активности у неговању културе сећања и памћења и занимљиве садржаје и уметнички квалитетне програме. Поред установа које брину о култури и баштини, у програмима одуживања дуга прецима учествоваће и школе и више удружења грађана.

За 16. јул познат је део програма – на споменик Бојовићу, на тргу који носи његово име, више делегација положиће цвеће, а Дом културе, уз учешће београдских глумаца и Земунског камерног оркестра, припрема програм „Војводи у част“, који ће бити изведен у вечерњим сатима на летњој сцени.

БЕЛЕГ ЈУНАЦИМА: Одбор за подизање споменика ратницима 1912-1918. године тражи ново ликовно-графичко решење за белег на градском тргу, пошто су одабрани аутор и извођач радова одустали – нису се пријавили на пролетос расписаном тендеру Одељења за инвестиције. Споменик за око 1.200 палих за слободу, од 2.000 војника, комита и добровољаца учесника три рата на почетку 20. века, подићи ће се до 1. новембра.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.