ЛЕР у служби развоја нововарошког краја

Пројекти

Пројекти "донели" 30 милиона: Пројектни тим ЛЕР-а

Општинско одељење за привреду и локални економски развој (ЛЕР) постало је за пар година, откако је формирано, прави мини пројектни центар. У њему се, у договору са општинским руководством и у сарадњи са локалним институцијама и установама, а у складу са стратегијом развоја Нове Вароши, креирају идеје и визије, претачу у пројекте и усмеравају ка бројним конкурсима државе и страних донатора. Већина њих добије „зелено светло“, те су новчана средства која општина преко ове службе повуче значајна и респектабилна за наставак експанзивног развоја златарског краја. Преко 30.000.000 милиона динара одобрено је само у протеклих неколико месеци за различите пројекте и програме, који ће се реализовати током ове и у првом кварталу наредне године.

Највише пара одобрено је из ресора Министарства привреде које ће са укупно 23, 6 милиона динара подржати два пројекта. Први је проширење и комплетно уређење градског Трга, који ће државну касу „олакшати“ за око 20.000.000 динара, а други израда пројектно-техничке документације за извођење (ПЗИ), вредан око 3,6 милиона динара. Овај документ је, иначе, услов за повлачење директних инвестиција за пројекте на пољу инфраструктуре.

Министарство просвете је путем јавног позива одобрило финансирање последње фазе реконструкције зграде „старе“ Основне школе „Живко Љујић“. Вредност инвестиције је 9.000.000 динара, а подразумева радове на постављању термо-изолационе фасаде и нове столарије.

За техничку модернизацију и унапређење рада Општинске управе, Министарство за државну управу и локалну самоуправу издвојило је путем конкурса близу 4.000.000 динара. Помоћ подразумева набавку два нова сервера, десетак рачунара и редизајнирани општински сајт.

-Министарство културе одобрило је средства у укупном износу од четири милиона динара. У сарадњи са ужичким Народним музејом, конкурисали смо и добили „зелено светло“ за пројекат проширења Завичајног музејског одељења , уређења спомен собе војводи Петру Бојовићу, сталне изложбене поставке о Великом рату и њене промоције. Пројекат је вредан 3,6 милиона динара. Из касе овог Министарства биће са 300.000 динара финансиран и пројекат градске Библиотеке „Јован Томић“. Реч је о штампању књиге о културној баштини Старог Влаха аутора Милосава Обућине – каже шефица ЛЕР-а Маријана Ђокић. Она наглашава и да ће Министарство правде са 3,5 милиона динара, од новца прикупљеног од опортунитета, финансирати комлетну санацију мокрих чворова у објекту овдашње Предшколске установе „Паша и Наташа“.

У Одељењу за локални економски развој додају и да је још неколико значајних пројеката позитивно оцењено од стране надлежних комисија и да се тренутно налазе у ужем избору за евентуално финансирање. Са пројектом изградње две трафо-станице у туристичкој зони Златара, укупне снаге од 20 киловата, аплицирано је код Министарства туризма. Резултати конкурса се очекују већ ових дана, а вредност инвестиције је 9.000.000 динара. У Општини очекују и да ће Министарство омладине и спорта са 1,6 милиона динара помоћи изградњу теретане на отвореном на спортским теренима у Насељу чију ће имплементацију пратити Канцеларија за младе.

-Тренутно смо ангажовани на пројектима са којима ће локална самоуправа аплицирати на неколико јавних позива ЕУ ПРОГРЕС-а. У фокусу ће бити пројекти унапређења локалне инфраструктуре, као и израде плана детаљне регулације за подручје Кокиног Брода и Радоиње , а која обухвата површину од око тридесетак хектара – најављује Ђокић и истиче да ЛЕР-у предстоји и озбиљан посао на изради Програма економског развоја општине за период од 2019-2022. Он би требало да повећа конкурентност, привлачење инвестиција и генерисање прихода од економског развоја.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.