Почела берба, откупна цена малине од 73 до137 динара

Доброг квалитета: Прошлогодишња берба у Дражевићима

Доброг квалитета: Прошлогодишња берба у Дражевићима

У нововарошком крају почела је берба малине, а у „Златарпластовој“ хладњачи у Бистрици, јединој у општини, малину плаћају 73 до 137 динара, у зависности од врсте и квалитета.

Берба је ове године поранила, али је род, кажу произвођачи, бољег квалитета него лане. Прва малина у нашем крају убрана је почетком прошле седмице у Бистрици, а „Златарпласт“ је до сада откупио око сто тона „црвеног злата“ углавном из малињака у лимској долини. 

- Цена микера је 137 динара за килограм за оне који малину дотерају у хладњачу, а 130 динара за малину откупљену на терену. Откупна цена за виламет прве класе је 127 динара за килограм (на откупном месту у хладњачи), док је малина друге класе 97, а треће 73 динара. Уколико дође до промена на тржишту мењаће се и цена, али ће у сваком случају бити усклађена са ценама откупа у другим срединама – каже Раденко Матовић, главни инжењер за производњу и откуп у „Златарпластовој“ хладњачи.

Најаве хладњачара да би цена малине ове године могла да буде 80-100 динара изазвала је побуну малинара. У знак протеста они су почетком јуна четири дана у Пријепољу држали у блокади магистралу за Црну Гору тражећи да цена буде минимум 180 динара.

-Наша су предвиђања да ће овогодишња цена малине бити 150-160 динара. Ова цена не одговара ни хладњачарима ни малинарима, али мора се наћи компромис. Ми наредних дана имамо у Влади Србије састанак са премијерком, ресорним министрима и хладњачарима и надамо се повољном исходу. Прошле године коначна цена са доплатом износила је 145 динара, али су у међувремену знатно поскупели трошкови производње- каже Милутин Живковић из Нове Вароши, председник Савеза „Српска малина“ који окупља удужења малинара из југозападне и јужне Србије.

У општини Нова Варош под малином је око 60 хектара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.