Дани културе: Плањани гостовали са

Публика их наградила дугим аплаузом: детаљ из представе

Публика их наградила дугим аплаузом: детаљ из представе

Чланови позоришта “Масука“ из Велике Плане извели су синоћ на сцени нововарошког Дома културе представу „Сабирни центар“, коју је, по тексту чувеног писца и драматурга Душана Ковачевића, режирао Дејан Цицмиловић.

Представа је инспирисана истоименим домаћим филмом с краја осамдесетих, а у својој суштини је црно-хуморна драма у којој се спајају светови живих и мртвих. Радња је смештена у једну српску варошицу у којој главни актер – стари професор археолог умире одмах пошто је на оближњем налазишту открио римску надгробну плочу, за којом трага читав свој радни век. Умире само за ближње и околину, јер се његово тело и дух налазе у некој врсти стања „између живота и смрти“. Вођен жељом да види своју покојну супругу, креће тамним пролазом и на оном свету открива да се кроз време није баш пуно тога променило – преци су једнако ситничави, грамзиви, несложни као и њихови живи наследници.

-И када проживите свој живот у „Србији међу шљивама“, можете спокојно и опуштено сачекати да закорачите на „онај свет“. Тамо вам се неће догодити ништа лошије од нас самих. Грабеж, отимачина и поделе обележиће и наличје вашег живота истим црнилом којим су вам обележиле живот – записао је давно Душан Ковачевић.

Нововарошанима добро знани глумци из Велике Плане некако су се изборили са захтевним текстом и још компликованијом сценографијом, али уз све похвале за огроман труд и залагање, изгледа да је у глумачком смислу ово за њих био превелики „залогај“. Домаћа публика, окупљена у великом броју, бројни ансамбл на сцени наградила је, ипак, дугим аплаузом, а највеће симпатије побрали су: Драган Николић, Јелена Стојадиновић, Слободан Ђорђевић и Небојша Милосављевић.

Плањани су, иначе, у Новој Вароши гостовали у оквиру манифестације „Дани културе“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.