У Радоињи се гради трафостаница вредна осам милиона евра

Радови у Суботића пољу (на слици) трајаће  до краја 2020.

Радови у Суботића пољу (на слици) трајаће до краја 2020.

У Суботића пољу у Радоињи почела је изградња Трафостанице „Бистрица“ (220/110 киловата) која ће допринети стабилнијем раду електроенергетских система Србије, Црне Горе и Босне и Херцегвине, а дугорочно ће обезбедити и напајање електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина. Постројење са приступним саобраћајницама и далеководима подиже се на парцели површине 3,12 хектара са леве стране пута за Прибој. Пројекат ће бити реализован до новембра 2020. године, а његова укупна вредност је 8,15 милиона евра.

Пуштањем у рад Трафостанице „Бистрица“ биће отворено седам нових радних места. Њену изградњу финасира предузеће „Електромрежа Србије“ а.д. из сопствених средстава, док ће високонапонска опрема вредна 1,4 милиона евра бити купљена кредитним средствима Европске инвестиционе банке.

-Изградњом ове трафостанице биће уклоњено „круто“ електроенергетско чвориште Вардиште, што ће бити од користи за електроенергетски систем три државе. Под „крутим“ чвориштем се сматра непоуздано повезивање више далековода у једној тачки без могућности да се поуздано управља с њима. У Трафостаници „Бистрица“ биће уграђена опрема најсваременије технологије, у складу са европским и светским стандардима- кажу за „Варошке новине“ у „„Електромрежи Србије“.

У току су радови на уређењу терена, а читав посао поверен је конзорцијуму предузећа који предводи „Електромонтажа“ из Краљева. Трафостаница „Бистрица“ подиже се на пољопривредном земљишту, на скоро 150 метара од првих кућа, а инвеститори кажу да је локација изабрана тако да не угрожава животну средину и околне објекте. До трафостанице се стиже новим приступним путем, 70 метара дугим и шест метара широким, који је наменски рађен.

За потребе прикључења Трафостанице „Бистрица“ на преносни систем Србије у Суботића пољу градиће се и расплет четири нова далековода чија је укупна дужина 32 километра. Пројектом је предвиђено и да се у ову трафостаницу уведу далеководи напона 220 киловата Бајина Башта-ХЕ Бистрица и Пожега-Пљевља. Далеководом напона 110 киловата Трафостаница „Бистрица“ биће повезана са трафостаницама у Кокином Броду, Потпећу и на Златибору.

-Приликом пројектовања није се водило рачуна само о техничком делу, већ је посебан акценат стављен на сегмент очувања животне средине. У непосредној близини локације Трафостанице „Бистрица“ нема заштићених природних подручја, нема ужих ни ширих зона санитарне заштите, нити водотокова или изворишта за водоснадбевање која би евентуално могла бити угрожена изградњом овог објекта. Осим тога, биће обезбеђена и техничка сигурност инсталација у целини. Предвиђено је и коришћење најсавременије опреме за брзо искључење у случају акцидената, као и коришћење стубова далековода са мањом површином заузећа у односу на постојеће- кажу у Предузећу „Електромрежа Србије“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.