Заветна молитва код записа у Соколови!

Литија на Колашинском брду

Литија на Колашинском брду

Мештани засеока Соколова у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражевићима, предвођени надлежним парохом, читали су јуче заветну молитву за здарвље и берићет код записа у камену на Колашинском брду.

Тадиција је обновљена пре четири године. Заветна молитва чита се по традицији у недељу пред Петровдански пост, а позиву се одазвало педесетак мештана, знатно више него лане. Мештани су се окупили код записа у облику трпезе, који је деценијама заборављен лежао у трави, а након молитве наставили дружење у сеоској капели уз пуну трпезу.

-Од како смо обновили традицију, а свештеник на овом месту опет чита молитву за здравље укућана и родну годину, Соколову и околне засеоке заобилазе град и друге непогоде- каже мештанин Радосав Колашинац (84), најстарији међу учесницима светковине.

(Опширније у идућем броју „Варошких новина“ који излази из штампе у петак 8. јуна)

Молитвена трпеза од камента: Молитва за здравље и берићет

Традицију обновили пре четири године: Славски колач

Најстарији учесник: Радосав Колашинац

Славска песма из грла горштака

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.