За аграр из општинског буџета 10,6 милиона динара

Свака помоћ добро дође: Орање на Муртеници

Свака помоћ добро дође: Орање на Муртеници

Општина Нова Варош издвојиће ове године 10,65 милиона динара на име помоћи за развој пољопривредне производње, што је три милиона више него лане. Утврђени су критеријуми, а за подстицајна средства моћи ће да конкуришу регистрована пољопривредна газдинства којих је око три хиљаде.

Према Програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја који су недавно усвојили одборници, буџетска средства планирана су за четири врсте подстицаја. Новина је да ће ове године бити финансирано и вештачко осемењавање крава, за које су издвојена два милиона динара, а моћи ће да конкуришу домаћинства која у свом власништву имају до 20 грла.

-Планиран је повраћај средстава у износу од хиљаду динара по осемењеном грлу, а један корисник може добити регрес за исто грло само једном у току календарске године. Ову подстицајну меру већ смо имали пре 7-8 година - каже Милинко Шапоњић, саветник у Канцеларији за локални економски развој.

Највише средстава из аграрног буџета ће као и лане отићи на помоћ у набавци приплодних грла, за куповину опреме и механизације, пластеника, садног материјала,опреме за пчеларство...

-За ову меру руралног развоја издвојено је укупно седам милиона динара, а у зависности од броја пријављених, висина подстицаја износиће 30-50 уложених средстава. Лане смо имали више од 120 захтева, а планирана средства подељена су већ првог дана. Издвојено је и сто хиљада динара за помоћ органској производњи, а максимални износ подршке је 70 посто- каже Шапоњић.

Нешто више од пола милиона динара планирано је за промотивне активности, посете пољопривредника сајмовима и изложбама. За суфинансирање камата за пољопривредне кредите опредељено је милион динара, а ова подстицајна мера уведена је прошле године.

-Максималан износ по домаћинству за суфинансирање камата је 50 хиљада динара, а конкурс ће бити отворен до утрошка средстава- кажу у општинској управи.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.