Спомен-плоче ратницима код цркве на Муртеници

Имена 93 ратника: Никола Селаковић открио плочу

Имена 93 ратника: Никола Селаковић открио плочу

 

Две спомен-плоче са именима укупно 93 ратника из Драглице, учесника два балканска и Првог светског рата постављене су јуче на звоник крај цркве брвнаре која је прошле године подигнута на вису Збориште на Муртеници. Открили су их бивши министар Никола Селаковић и ктитор храма Страхиња Кутлешић, којима су корени овде а живе и раде далеко од завичаја.

-На споменику има имена ратника колико Драглица и Сеништа данас имају заједно становника. Морамо се држати Бога и рода, као наши преци некада, долазити у завичај и доводити децу, да се овде остаје и рађа- рекао је Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије и бивши министар правде.

Литургију у драгличкој цркви служили су епископ жички Јустин и архимандрит Методије из Хиландара, након чега је одржан и помен ратницима из ослободилачких ратова. Присуствовало је више стотина верника, а домаћин славе храма био је Предраг Гачић, каменорезац из Ужица.

Треће Тројице су и сеоска заветина. Изведен је културно-уметнички програм, док је у поподневним часовима одржан народни сабор који је обновљен прошле године.

Опширније у идућем броју „Варошких новина“ који излази из штампе у петак 8. јуна

Литургију је служио епископ жички Јустин

Присуствовало неколико стотина верника: Црква на Зборишту

На краћем списку имена преживелих: Ктитор Страхиња Кутлешић

Након литургије и причешће верника

И крштење на сеоску заветину

У  оквиру културно-уметничког програма наступали су и трубачи

Гужва: Збориште "притисли" аутомобили

Пуне руке посла: Бесплатан доручак за све присутне

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.