Православни појци на концерту у Дому културе

На програму напеви из 15. века: Београдски хор

На програму напеви из 15. века: Београдски хор

Чланови хора „Србски православни појци“ одржаће у петак 25. маја у 20 сати концерт духовне музике у Дому културе „Јован Томић“. У оквиру уметничког програма, који се приређује поводом наступајућег великог црквеног празника Свете Тројице, биће изведене духовне песме чији напеви потичу још из 15 века.

Београдски хор наступаће премијерно пред нововарошком публиком и за ту прилику група од десетак појаца припремила је аутентичан и занимљив уметнички програм. На репертоару ће доминирати духовне песме, које се изводе без музичке пратње, али ће моћи да се чују и пробране етно односно изворне народне композиције.

„Србски православни појци“ окупили су се 2011.године са намером да негују и чувају српску духовну музику, чији почеци датирају још с почетка 15 века. Интересовање за овај вид музике на овим просторима не јењава ни данас, те овај "а капела" састав има све више концерата и наступа. Својим талентом и музичким даром, хор улепшава и црквена богослужења широм земље. Духовни састав радо изводи и појање по такозваном карловачком напеву, који је осмислио Стеван Мокрањац.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.