Кулића кућа отвара врата 24. и 25. маја

Етнографско благо: Мила Коруновић Делић

Етнографско благо: Мила Коруновић Делић

Кулића кућа - сведок времена и чувар успомена, споменик народног градитељства и умећа дрводеља, ковача и ткаља с почетка 20. века – отвара врата посетиоцима у четвратк и петак, 24 и 25. маја.

Кућу у некадашњем сокаку, сада у главној, Карађорђевој улици 133, недалеко од раскрснице за Суводо и Вионик, саградио је 1900. године Јеврем Кулић, отац Раденка Кулића(1884-1964), трговца и власника првог хотела у Новој Вароши. Кућа је у власништву Раденкових унука Предрага Педа Коруновића из Нове Вароши и Миле Коруновић Делић и Наталије Фратрић из Београда.

-Наша кућа је, као и што је одувек била, кад су то околности дозвољавале, отворена за суграђане, бројне пријатеље и намернике. Прихватила сам понуду Удружења „Старе куће Србије“, да се у оквиру европске манифестације „Наша кућа – Ваше наслеђе“, у којој учествује девет приватних кућа споменика културе, углавном из Београда, прикаже оно што је сачувала Кулића кућа – каже Мила Коруновић Делић, пензионер из Београда, која је у посету позвала ђаке са наставницима, представнике локалне власти и установа културе, те новинаре и љубитеље старина.

Кућа чува дух времена, занатства и домаће радиности Старог Влаха на размеђу два века, док је Нова Варош још била под турском влашћу. У кући од чатме, некада покривеној шиндром, са двоја врата и магазом, народни мајстори су показали умеће у изради столарије и шашоваца на тавану, као и демира, од гвожђа кованих украса и заштите на прозорима до улице и авлије.

О етнографском благу и лепоти украшавања унутрашњости куће  сведоче рукотворине   из прохујалих времена. У собама, а посебно гостинској (славској)  су ћилими на зидовима и поду,  старински намештај и посуђе,  пећи допремљене из Солуна. Овде се  брижљиво  брине о  коренима  – родослову  лозе  досељене из Пиве, а са зидова потомке  гледају преци  и  слике хана, хотела, Вароши које више нема...

Наслеђе предака: Кућа Кулића, саграђена 1900. године

Умеће ткаља: Лепота украшавања унутрашњости куће

Чувају успомене и слике Вароши које нема

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.