Промоција књиге: Усташки режим у Новој Вароши и околини 1941.

Петак 11. мај у 19 сати: Књига др Милутина Живковића

Петак 11. мај у 19 сати: Књига др Милутина Живковића

У Библиотеци „Јован Томић“ у петак 11. маја биће представљена књига "Независна држава Хрватска у Србији 1941. Усташки режим у Прибоју, Пријепољу, Новој Вароши и Сјеници (април-септембар 1941)" историчара др Милутина Живковића, истраживача-сарадника Института за српску културу. Промоција почиње 19 сати.

Зашто је епизода о НДХ на југозападу Србије готово непозната? Како је успостављена НДХ у Полимљу, пре Павелићевог повратка у Загреб? Какав су третман имале усташе од својих немачких и италијанских савезника? Какве је последице оставила краткотрајна управа НДХ на српско-муслиманске односе у Старом Расу? Ово су само неке од тема које обрађује књига др Милутина Живковића, а о којима ће на промоцији говорити сам аутор.

Др Милутин Живковић (30) у свом досадашњем научно – истраживачком раду углавном се бавио историјом Другог светског рата у Србији, пре свега за простор Косова и Метохије и Рашке области (Санџака). Бавио се проучавањем аспирација и утицаја квинслиншких творевина Велике Албаније и Независне државе Хрватске на поменуте области, управном структуром италијанског и немачког окупационог система, односно друштвеном историјом и етничко – верским сукобима. Осим тога бавио се и темама које се тичу послератне југословенске дипломатије, рада безбедносних служби непосредно после рата на простору Рашке области и уставним променама на Косову и Метохији средином 60–тих година. Истраживао је у многим домаћим и страним архивима у Београду, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу, Пљевљима, Загребу, Тирани и Риму.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.