У меандрима Увца лове и "језерску алу"!

Омиљена дестинација: Залив Шиповик

Омиљена дестинација: Залив Шиповик

Увачко језеро са својим меандрима у чијим се литицама гнезди белоглави суп, све је омиљенија дестинација и спортским риболовцима, а поред капиталних примерака шарана лове се и огромни сомови. „Језерску ала“, како риболовци још зову сома, одомаћила се у води најмлађе од три хидроакумулације у кањону Увца, а највећи примерак упецан до сада имао је преко 30 килограма.

Сом је први пут примећен у Увачком језеру 2011, а пецају га интезивно од пре пар година.

-Све више је риболоваца који овде долазе само да пецају сома. Примерци упецани до сада у просеку су били тешки од два до десет килограма.Јесенас смо приликом последњег истраживања извукли на обалу двадесетак комада, а најкрупнији је био стар седам година, тежио је девет килограма и имао дужину 113 центиметара – каже управник рибарског подручја Новак Пејовић из „Резервата Увац“.

Како је сом доспео у Увачко језеро, дуго 25 километара и дубоко 108 метара, то нико са сигурношћу не зна. Претпоставља се да су га унели случајно риболовци приликом једне од акција порибљавања, пре него што је ово подручје 2004. године проглашено за Специјални резерват природе.


Истраживање: Рибочувар Милорад Курћубић (десно) и ихтиолог Стефан Шкорић

Сом представља врхунског предатора, а колико се зна ове грабљивице нема у друга два језера у кањону Увца, Златарском и Радоињском. Колико се зна, највећег сома упецали су пролетос риболовци из Сјенице, а грдосија тешка тридесетак килограма „пала“ је на Буковима, узводно од Ушачке пећине.

Јесенас је у Увачком језеру први пут забележено и присуство деверике, а убацили су је вероватно риболовци који су пецали сома.

Увачко језеро је иначе станиште чак 14 рибљих врста, од којих је девет под режимом заштите.

-Ихтиолози из Института за мултидисциплинарна истраживања током последњих истраживања уловили су примерак деверике дуг 31 центиметар и тежак 318 грама. Претпоставља се да су је донели риболовци као живи мамац за сома и да су након риболова неискоришћене примерке пустили у воду где је наставила да се размножава и живи. На сличан начин у акумулацију је пре пар година унета и бодорка која је сада значајна врста – кажу у предузећу „Резерват Увац“ које газдује овим заштићеним природним добром.

ИЗЛОВИЛИ 17 ТОНА: На три хидроакумулације у кањону Увца риболовци су прошле године на удицу изловили укупно 16,9 тона разне рибе, а највише је упецано скобаља, 9,32 тоне. Риболовци из целе Србије који овде долазе због богатства рибљег фонда, упецали су и 2,56 тона клена и 1,28 тона смуђа, као и 561 килограм шарана.Лане се ипак највише пецало на Увачком језеру, где је изловљено око 600 килограма сома.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.