Уместо плугова, дивље свиње "ору" ледине!

До кучног прага: Горњи Василићи (Фото: В. Василић)

До кучног прага: Горњи Василићи (Фото: В. Василић)

У многим планинским засеоцима код Нове Вароши мештани овог пролећа нису морали да угоне плугове у своја имања јер су их зимус уместо њих „узорале“ дивље свиње. Крда која у потрази за храном силазе у села преорала су кромпиришта, ливаде и пашњаке и уништила малињаке, па власници имања прете тужбама и траже од ловаца да их заштите.

Велику штету крда су направила у засеоку Василићи на некадашњем ушћу Тисовице у Увац, а „дивљаци“ чине зулум и у Виловима, Дражевићима, Брду... У Горњим и Доњим Василићима са двадесетак кућа прве пут ове зиме није било сталних житеља па су дивље свиње залазиле и у дворишта.

-Изровиле су све до самог кућног прага, а ровиле су и у пчелињаку па је права срећа да нису испревртале и поломиле кошнице. Џаба што смо годинама бранили имања да не зарасту у трње – каже Милун Василић.

Дивље свиње су направиле штету и њиховом комшији Радојици Куртићу. На имању на десној обали Златарског језера Радојица и његова супруга Магда бораве од пролећа до касне јесени, а гаје две краве и 5-6 оваца.

-Провалиле су жицу од чобанице и изровале скоро два хектара ливаде према језеру. Покушао сам да изровано подрљам трњем и тако вратим бусење, али слабо вајда. Због тога ћу летос укости мање па се бојим да ћу морати да докупљујем сено како би прехранио стоку. Сваке зиме иста прича, само што су ми пре пар година ловци купили семе за траву како би надокнадили штету– каже Куртић.


Преровили хектаре: На Златарском језеру

Штету трпе и у засеоцима на падинама Златара. Мештани кажу да крда дивљих свиња у забране упадају ноћу, а не плаше се ни сеоских керова.

-Уништише све живо, а комшија је пре пар вечери недалеко одавде налетео на крдо са седам дивљих свиња док су прелазиле пут за Сјеницу. Предрљао сам недавно део уништеног имања како би санирао штету али су дивље свиње идуће вечери по други пут изровале исту парцелу– прича Миливоје Цмиљанић са Брда.

Процена је да у ловишту „Златар“, које захвата делове општине ван два специјална резервата, има око 150 дивљих свиња, које у потрази за храном крстаре планином и годинама праве штету мештанима. Како би их одвратили од уласка у првитне поседе ловци им у шуми на хранилиште износе кукуруз, што на жалост није довољно.

-Мештани су обавезни да организују заштиту и чување своје имовине од дивљачи, на начин који су прописали правилник и Закон о ловству, а постављање електроограда, коришћење видљивих плашила, светлосних и звучних уређаја и везивање паса поред усева само су неке од мера заштите. На то их сваког пролећа уредно упозоравамо путем јавних обавештења, које најчешће лепимо на аутобуска стајалишта, сеоске продавнице и друге јавне објекте- каже управник ловишта Мирко Рољевић.

КОМИСИЈА : У Удружењу ловаца „Козомор“ кажу да ће њихова комисија обићи све парцеле на којима је пријављена штета како би утврдила да ли су предузете све мере заштите. О евентуалној надокнади штете одлучиће Управни одбор удружења.

-Многи су дигли руке и не пријављују да не би дангубили и губили живце. Ретки су они који су успели да наплате штету.Држава и ловци су заштитили себе и дивљач, па су на губитку једино пољопривредници и други власници имања – јадају се мештани.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.