Радио Београд поклонио основцима 1.200 књига

Глумом и песмом захвалили се донаторима: ђаци из Нове Вароши

Глумом и песмом захвалили се донаторима: ђаци из Нове Вароши

Радио Београд је у оквиру програмске акције „Књига солидарности“ поклонио библиотекама у основним школама у Новој Вароши и Акмачићима близу 1.200 наслова из области белетристике, обавезне програмске лектире и стручне литературе.

Вођени крилатицом “Имамо дар за даривање”, уз помоћ бројних донатора, “Књига солидарности” већ 46-ту годину опрема библиотеке широм Србије. Ово је трећи пут да највећа програмска акција Радио Београда стиже на подручје општине Нова Варош. Својевремено је зановила оскудни књижни фонд у школским библиотекама у Божетићима и Негбини.

-Након дуже паузе, ево нас поново у вашем крају, са истим даровима и поруком – да читате што више јер књига отвара поглед на свет. У оваквим приликама подсећамо се прелепих Црнчевићевих стихова “сви ми дугујемо некој деци, будимо потомци, као што смо били преци”. Тако би ове поклон књиге требало да вам помогну да лакше савладате градиво, сазнате више, учите боље и пре свега постанете добри људи, а потом своје знање и љубав према читању пренесете у наслеђе будућим генерацијама – рекао је уредник “Књиге солидарности” Михаило Шћепановић.

Иако је досадашња пракса донатора у оквиру ове програмске акције била да се књигама, школским прибором и реквизитима углавном допуњују мање и тешко доступне сеоске образовне установе, овог пута је донација већим делом завршила у градској основној школи јер она има највише читалаца и једна је од ретких на подручју Златиборског округа која се бавила издвавачком делатношћу.

Успешан вишедеценијски библиотекачки рад препознало је и Министарство просвете које је овој школи недавно уручило донацију од преко 1.000 наслова.

-Библиотеке се не праве, оне расту. Овим поклоном сте допринели да и наша књижевна ризница настави да се развија. Обећавамо Радио Београду односно дародавцима да ће овдашња мала армија читалаца са својим наставницима управо читањем оживети књиге које сте нам даривали –директор основне школе у Новој Вароши Ристо Поповић.

Гостима из српске престонице, ученици ОШ “Живко Љујић” захвалили су се на свој начин – песмом, рецитацијом и шаљивим драмских скечевима. Млади песник Харис Доламагић, ученик осмог разреда, специјално за ову прилику написао је песму посвећену Радио Београду.

Захвалница за прегалаштво

Представници “Књиге солидарности” уручили су захвалницу новинару Драгољубу Гагричићу, без чијег несебичног ангажовања поклон-књиге не би стигле у овдашње школе. У знак захвалности за неговање традиције и ширења мисије читалаштва,Гагричић је у име Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 уреднику акције Књиге солидарности уручио споменицу, уз подсећање да је захваљујући овој акцији у протекле четири и по деценије, основано или допуњено 1300 градских и сеоских библиотека, даривано око 3.000.000 књига, школског прибора и техничких реквизита и помагала, као и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији. Обновљене су и допуњене књижевне ризнице у Студеници, Милешеви, Ђурђевим ступовима, Бањској, Каленићу и Куманици ,а више од 2.000 одабраних наслова даровано је и Хиландару и његовом метоху Какову.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.