Општина издвојила два милиона за обнову богомоља

Помоћ: Црква брвнара у Радијевићима (Фото: Р. Прелић)

Помоћ: Црква брвнара у Радијевићима (Фото: Р. Прелић)

Општина Нова Варош помоћи ће са два милиона динара из буџета реализацију седам пројеката које су на конкурсу поднеле две верске заједнице које делују на подручју златарског краја.

Општина ће са 950.000 динара подржати изградњу капеле на градском гробљу Коцељ и уређење тротоара око Парохијског дома у порти храма „Свете Тројице“ у Новој Вароши. За реализацију пројекта изградње горионика за паљење свећа, црква у Негбини ће из градске касе бити подржана са 100.000 динара, колико ће добити и богомоља у Радијевићима (за изградњу приступне стазе на уласку у храм), манастир „Светог Јоакима и Ане“ у Јањи код Рутоша (за трећу етапу пројекта изградње монашке куће), као и храм „Светог преображења Господњег“ у Белој Реци, објекту чија је реконструкција неопходна до краја ове године.

Из општинског буџета ће средствима од 150.000 динара бити финансирани и радови на адаптацији и уређењу манастира Дубница у Божетићима.

Надлежна општинска комисија за рангирање пројеката и програма цркава и верских заједница које делују на подручју златарског краја, предложила је да се из градске касе са 500.000 динара помогне и Исламска верска заједница, која планира да настави радове на увођењу грејања у згради Мектеба.

Комисија је, иначе, вредновала пројекте према критеријума од којих су најзначајнији квалитет идеје, изводљивост плана реализације, одрживост и економска оправданост. Одлуку о расподели средстава верским заједницама је, у складу са законском процедуром, потписао председник општине Радосав Васиљевић. Он подсећа да локална самоуправа путем пројектног финансирања обнову богомоља помаже још од 2014. а да је највећи износ средстава из општинске касе опредељен ове године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.